2016-12-01 1520 views
為左塊鋼板要深入敵陣,沙田蝗禍嚴重,本想行去西田逛逛,行到半路驚見蝗潮兇湧,立即折返。沙田跟上水同樣蝗禍嚴重,慘不忍睹!肚餓了,想食日本拉麵但對附近幾間食肆都不感興趣,唯有其求食碗潮州麵。印象中好運中心有間麵檔,德興?以前好似唔係叫德興喎,叫咩都好啦,照食。勁多水客、蝗蟲嗡住晒,幸好我一個易搵位。檯椅放到密麻麻,可以媲美大排檔,肥少少都行唔到呀!魚蛋墨丸麵走蔥,都要 $33 蚊。墨丸混有墨魚肉,鮮味濃濃不粉口,香甜結實富彈性,有質素真材實料。潮州白魚蛋夠穩陣,魚鮮咸香夠晒彈,好!鹼水麵好爽喎,但有點黏,過水不足呢。桂林辣椒油無咩味,掛上大量辣椒渣吊吊味咸咸地,點綴一下。潮州粉果,遲遲都未到,碗麵都食完,問左兩次終於都肯出比我喇。夠晒大隻,油淋淋反晒光喎。有隻外皮爛晒漏餡乽照出比我囉,賣相完全唔得。勁肥勁油,厚皮嚥韌入口滑嘟嘟。餡料已經唔多,仲要勁多沙葛及花生,無咩肉食。味道麻麻地,配上大量辣椒渣掩飾,免強合格。最好食都係大埔新明發,料多脹卜卜,乾爽唔肥。牛筋腩麵走蔥,比想像中好味喎,食得過。牛筋棉滑膠黏,味濃香甜,好味道。牛腩鬆化軟腍又無渣,可口香甜。湯底淡了點喎,就算撈埋腩汁都係差少

湯底淡了點喎,就算撈埋腩汁都係差少少。即刻召喚辣椒油救亡,混合大量桂林辣椒油真時好味左,香香辣辣忍唔住呷多兩口。
魚蛋墨丸麵走蔥
魚蛋墨丸麵走蔥
潮州粉果
潮州粉果
2016-10-16
$45 (Lunch)
  • 牛筋
  • 牛腩