2020-03-24 40 views
放咗工去攞已訂的斧頭扒,回程見到有一間新開嘅餐廳「港原味」,落地玻璃好靚,喺門口睇咗一陣餐牌,幾抵食🤑。年青嘅店員說裡面有很多好靚嘅壁畫,時間尚早,現在不是太多人,你可以自己選擇坐邊度,於是我成間餐廳行咗個圈😂,裡面有不同昔日香港風情壁畫🎑,有飛上雲霄✈️的九龍城寨、有鸚鵡🦜的梳化卡位,最後我選擇坐喺舊香港街道與落地玻璃附近,感覺好得意。店員頗健談,而且還向我們介紹餐廳受歡迎嘅菜式,最後我哋兩個人點咗3個套餐😆,價錢連餐飲:星洲炒公仔麵$69炒公仔麵一嚟到便聞到濃濃嘅咖喱味,料很足,炒得很香,微辣公仔麵很Q彈。椒鹽鮮魷🦑$98炒得很香,鮮魷很新鮮,厚肉彈牙,一啖椒椒鹽鮮油,一啖紅豆冰,👍絕配。非洲炒飯🙍🏿‍♀️🍛$70店員推介的,用松子、叉燒、火腿、雞蛋及醬油炒成。我第一次食非洲炒飯,飯炒得很香,唔油膩,味道調配得很好,不會過鹹,個炒飯份量好大,但係我哋都成碟食晒,😋好味。套餐加$10可以轉特飲,於是呢...我哋轉咗:雪山🍧紅豆冰紅豆冰上加上鮮忌廉,恍如一個小雪山在紅豆冰上。紅豆烚得很腍,甜度適中,加上鮮忌廉,令到成杯紅豆冰更香滑。忌廉🥛鮮奶這杯懷舊飲品很少地方有,忌廉汽水與鮮奶比例調配得

星洲炒公仔麵$69

椒鹽鮮魷🦑$98

非洲炒飯🙍🏿‍♀️🍛$70

套餐加$10可以轉特飲,於是呢...
我哋轉咗:

雪山🍧紅豆冰

忌廉🥛鮮奶
這杯懷舊飲品很少地方有,忌廉汽水與鮮奶比例調配得很好,加上鮮忌廉,賣相很可愛。

餐廳環境攞滿分,上菜亦快。食咗咁多嘢,每人都係$115.5,冇加一,好抵食👍!
2020-03-24
$115.5 (Dinner)