2020-11-12
這日來到旺角午餐,到了近新寶戲院的一間茶餐廳。見到餐牌除了有一般茶餐廳有嘅快餐之外,佢哋都有自設嘅爐整燒味,都幾特別。我哋叫咗:☀️鴨腩麵☀️紅燒乳鴿叉燒飯另加一人一杯熱奶茶鴨腩麵其實係燒鴨及牛腩麵。燒鴨肥瘦適中,外皮香脆,鴨嘅油香好配合油麵。牛腩好林好入味,牛筋嘅位置好彈牙好味。油麵嘅口感都唔錯,麵身掛到湯底嘅香味。另外,店內亦有秘製辣油,鍾意食辣嘅不妨一試。店員指鴨腩麵是石澳的特色食物,呢個配搭喺其他區好少有。無論燒鴨定係牛腩,整體來講都做得幾出色。茶餐廳或燒味店都好少見有紅燒乳鴿叉燒飯。飯上邊乳鴿同埋叉燒份量都好多,非常抵食。乳鴿外皮香脆,加少許淮鹽更帶出肉味。叉燒入味,有少少焦香。因茶餐廳內自設燒味爐,無論燒鴨、叉燒、乳鴿都係暖暖的嘅上枱,更顯美味。跟飯嘅湯係老黃瓜湯,估唔到例湯都幾好飲,老黃瓜肉溶化在湯裏面。熱奶茶茶香濃,口感細滑。這間餐廳我哋絕對推介😊
我哋叫咗:
☀️鴨腩麵
☀️紅燒乳鴿叉燒飯
另加一人一杯熱奶茶
鴨腩麵
紅燒乳鴿叉燒飯
老黃瓜湯
熱奶茶
熱奶茶茶香濃,口感細滑。
這間餐廳我哋絕對推介😊