是日,終於要去講左好耐,但都未去到既蒲台島。蒲台島係香港既最南端,感覺去到天涯海角咁。因為去蒲台島的船,班次極少!!星期六上午,就只有一班十點既船,係香港仔碼頭出發,miss左就去唔到架喇!亦因為咁,蒲台島保留左佢未開發,最原始大自然的美。神早流流搭船去蒲台島,落船已經十一點幾,又未食早餐,梗係要整番碗蒲台島名物--紫菜餐肉蛋一丁!蒲台島上有好幾間賣一丁既鋪頭,我地揀左無咩人既坤記。(與此坤記同名,因為沒有開openrice,故打在此,我去的坤記在碼頭左邊,近天后廟)味道係正常既出前一丁,面煮至半生熟,不會太腍,而名物紫菜果然好味,爽口無沙,可惜成碗得一小撮,不過因為黎到荒郊,一碗熱騰騰既一丁已經滿足左我個胃,難得黎到,不防試一試,價錢亦親民,外面茶餐廳可能更貴。臨走前買了一包紫菜當手信,回家煮一丁。

紫菜餐肉煎蛋一丁
2017-11-04
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$25 (Lunch)