2017-11-13
今日跟個pancake 達人食pancake, 佢差唔多食過晒香港所有pancake,而呢間pantry 係佢首推,話係香港最好食pancake 餐廳。見佢講到咁,平時唔多食pancake嘅我都即管去試試有幾那巴閉啦。位於element 戲院隔離,舖面都好大間,但係都滿坐,我地星期日四半左右去,唔見有人龍,不過都要拎飛等下位,不過都好快可以入坐。舖面環境好靚好relaxing,位置空間大,四人卡位其實都可以坐到6人,所以坐得好舒服。我地都食左lunch,今日主要黎食甜品,當然要叫pancake 啦。見到隔離枱食綠茶pancake好吸引,不過又冇理由唔食signature 嘅the pantry pancake,所以叫晒2款。綠茶pancake 2塊疊埋,原來真係識震ga...😍而the pantry pancake 就有三塊。難怪咁多女仔都比佢吸引啦。不過我係另類食肉獸,始終都要味道同口感過到關先得。以前去日本食過d 排晒長龍pancake 店都打動唔到我,感覺一般般,今次都帶住個差唔多心情去食,不過真係好有驚喜,唔怪得朋友稱佢最好食。放入口真係有食空氣感覺,個人覺得signature
綠茶pancake 2塊疊埋,原來真係識震ga...😍而the pantry pancake 就有三塊。難怪咁多女仔都比佢吸引啦。不過我係另類食肉獸,始終都要味道同口感過到關先得。以前去日本食過d 排晒長龍pancake 店都打動唔到我,感覺一般般,今次都帶住個差唔多心情去食,不過真係好有驚喜,唔怪得朋友稱佢最好食。放入口真係有食空氣感覺,個人覺得signature 個款口感更好(綠茶係70%空氣感,30%蛋糕感、pantry pancake 係90%空氣感,10%蛋糕感)鬆軟度90%👍🏻兩款都食得出好香蛋味,而綠茶個款綠茶醬同埋紅豆配埋pancake 真係好好食。個人一定要每啖夾埋d 雪糕一齊食,如果唔係都會覺得比較"漏"。不過就算pantry pancake 冇跟雪糕都唔會有呢個問題,因為佢口感實在太好太入口即化嘅感覺👍🏻佢令我對pancake 感覺改觀。
除左pancake 之外仲有好多款甜品,本身想叫earl grey creme brulee ,不過冇晒,就再叫左個s'more waffle,睇相已經覺得好邪惡,成個面都係marshmallow,好有rocky road嘅感覺。切落去好脆,中間都夾多左增marshmallow😍再加埋旁邊脆脆粒(有少少似麥提莎碎)omg,即使好甜不過都忍唔住食晒🙊
我男朋友唔係好食甜野,所以佢自己叫左個laksa supreme,我飲左啖湯,香耶汁味,唔辣,同埋有好大粒帶子,好大好大。大過粒蛋😱佢話好食,雞扒滑。
我地亦都叫左個前菜小食,crab & mango wrap, 幾fresh 幾好食,一啖一粒唔會太飽肚。食得太多甜野都要食番少少咸點中和一下,所以再叫多兩個side dish, 一個炒菇一個炒菜,兩個都好香,炒菇好香牛油咪同蒜香,炒得好。另外雜菜好似以grill方式,保持到食菜健康風格👍🏻
依家成間店都係用電子menu電子落單,勁方便,有相睇,加入數量之後就可以直接order,分好多次落都唔會麻煩到d staff。不過就要小心,方便得濟好易見樣樣都好食靚靚就係咁click 係咁place order呀😂