2015-09-27
話說之前有博客話香港無宵夜,但其實香港宵夜多到數唔哂,食完晚飯,去完佐敦辨點事,又係時候食宵夜了,經過廣東道近佐敦道,見到一間好光猛嘅餐廳,好似收凌晨三時,咁即刻入去食宵夜。點了正宗海南雞飯($58),奉送明火例湯及油菜一碟,另可加凍熱飲,只加$7,我見到其他餐可跟忌廉湯、羅宋湯,多口問下可否轉忌廉湯,服務員諗咗兩秒,說可以,油菜點了菜心,另跟凍檸茶。先飲忌廉湯,是罐頭的忌廉湯,另加了大量罐頭切片磨菇,其實味道幾淡,不過我喜歡忌廉湯;菜心算爽脆,如多些蠔油更好;油飯加海南雞是分開上的,油飯做得算馬虎,味道還可以;海南鷄皮不算太肥,鷄肉夠嫩滑,如果可以起埋骨更好,不過正不正宗就.........而飲品當然繼續點較早前從網上得知「甜飲全球每年殺18萬人,凍檸茶是兇手之一」成日害人不淺嘅兇手凍「檸茶」,今次呢杯飲料也不夠凍,但茶味算夠濃,合格。