2016-07-23
"掃街"基本上係放假既指定動作, 不過香港特式既掃街地點已買少見少, 一唔係旺角果D做遊客又勁貴.後尾發現屯門呢條街好多小食, 今晚經過就黎掃下. 由街頭行到街尾先睇睇, 有炒野, 有糖水, 有台式, 真係五花百門. 宵夜唔好食咁飽, 見呢間好多人排隊等, 原來係即淥雲吞, 我又排埋一份.雲吞大約等左5分鐘就有, 即淥即食, 粒粒都漲卜卜, 大大粒. 先飲下D湯, 清清地唔會太咸, 仲加左D九黃.個餡好大隻蝦, 爽口兼彈牙, 加埋少少豬肉, 帶有大地魚既鮮味. 皮又夠薄, 又滑溜, 但唔易穿. 仲有咖哩三寶, 有魚旦, 豬皮, 蘿蔔. 魚旦夠彈, 唔會得一舊粉, 豬皮軟腍度適中, 好爽. 而蘿蔔亦炆到夠腍, 唔苦帶清甜. 最重要就係個咖哩汁, 夠濃夠惹味得黎唔會太辣, D豬皮蘿蔔入晒味.