2021-06-05
餐廳:噢吧煲煲掂 (太子)地址:太子白楊街17號地舖唔知大家鍾唔鍾意食煲仔飯呢?煲仔飯一般做法喺將飯同食材放入瓦煲,加入醬料,然後放喺炭爐上面以慢火蒸煮大約半個鐘🔥,香噴噴嘅煲仔飯就喺如此嘅吸引😋太子白楊街呢間噢吧煲煲掂開咗唔夠半年,睇個名就知主打煲仔飯😎,有20款唔同嘅煲仔飯比你揀,最平$48就食到。而佢哋另外仲有做米線,米線加一個餸都喺$35🍜,唔算好貴豉汁白鱔煲仔飯 $78打開煲蓋,熱辣辣嘅濃煙就洶湧而出💨,豉汁同飯香隨住白煙飄過,即刻流晒口水🤤;白鱔有十舊八舊,肉質幾新鮮,入口即溶,唔會有腥味,充滿豉汁香嘅白飯亦喺煲仔飯嘅重點,當然唔少得食埋痴住喺煲底嘅飯焦啦😍。每個煲仔飯送老火靚湯一碗,今日喺紅蔔蔔粟米豬骨湯🍲炸醬魚片頭米線 $41叫咗個兩餸米線,清湯清甜唔涸喉👅,伴菜有芽菜、腐皮同韭菜,餸方面有20款選擇,叫咗炸醬同魚片頭,正常發揮。炸醬唔會好辣,我就鍾意撈埋落米線到食喇🤪孜然雞翼 $25一碟有四隻,雞翼皮有少少焦脆,孜然香味雖然未去到撲鼻嘅程度,但香味依然覆蓋到雞翼每一部分,係咪見到都好想食呢🤩
地址:太子白楊街17號地舖
豉汁白鱔煲仔飯 $78
打開煲蓋,熱辣辣嘅濃煙就洶湧而出💨,豉汁同飯香隨住白煙飄過,即刻流晒口水🤤; 白鱔有十舊八舊,肉質幾新鮮,入口即溶,唔會有腥味, 充滿豉汁香嘅白飯亦喺煲仔飯嘅重點,當然唔少得食埋痴住喺煲底嘅飯焦啦😍。每個煲仔飯送老火靚湯一碗,今日喺紅蔔蔔粟米豬骨湯🍲
炸醬魚片頭米線 $41
叫咗個兩餸米線,清湯清甜唔涸喉👅,伴菜有芽菜、腐皮同韭菜,餸方面有20款選擇, 叫咗炸醬同 魚片頭,正常發揮。炸醬唔會好辣,我就鍾意撈埋落米線到食喇🤪
孜然雞翼 $25
一碟有四隻,雞翼皮有少少焦脆, 孜然香味雖然未去到撲鼻嘅程度,但香味依然覆蓋到雞翼每一部分,係咪見到都好想食呢🤩