2012-05-12
星期六要返工,初初晌中環返工,中午一個人食飯,好等我周圍搵下食先。沿住威靈頓街斜路上,一路都有好多好野食,蓮香樓呀,餐廳呀,等係一個人又要開工,都係搵啲"速食" 先。突然,聞到一陣鑊氣,又見橫街有個阿姐話"食飯呀,有位喎",仲要係大排檔,一定唔會貴啦,好就試下先。一坐低,阿姐遞個餐牌埋黎,睇左一下,好今日就要"星洲炒米"啦望下周圍,佢都好似好有歷史下,有好多街坊啦,工人晌度開餐,因為係街邊大排檔形式經營,冷氣呀,裝修呀,一切欠奉,好彩今日天陰。見住個廚師,唔使幾分鐘就整好在星洲炒米,送到枱上,香氣撲鼻,好等我試一試先。佢呢個炒米材料有火腿絲,蛋絲,銀芽仲有洋蔥,無加青椒,香味都好多夠,由於炒米關係,師傅落油都重手啲,食完之後,成個碟底都係油。米粉唔會太淋,一夾就散。整體來說,不過不失啦。由於要開工的關係,食完就急急起身返公司喇,誠惠 26 元。
由於要開工的關係,食完就急急起身返公司喇,誠惠 26 元。
Other Info. :
中環開飯佢算抵食,睇返啲食評,讚多彈少。我諗唔係食物的關係,係因為佢係大排檔,香港的風味之一。怕污漕的朋友就未必接受到。