之前睇報道喺慈雲山新開全港首個無現金街市,有超市、有食肆,仲可以喺超市買食材,拎去食店加工即場食,全街市都唔收現金,只提供電子支付方法。==============================見到幾得意咁,就係開幕後嘅一個月去咗。原本網上睇資料,以為佢係慈雲山街市入面,喺黃大仙地鐵站岀閘後,九曲十三彎到咗慈雲山中心,上到街市,揾極都唔見有,點知原來本灣水產係上兩層,行到最入,位置有啲隱蔽。==============================入到去燈光火著,一開始是超市來的,感覺高級,沿路行,開始見到兩旁有熟食檔,我地可以睇到食檔製造食物過程,透明度高,而且都幾乾淨。當日大概八點左右到達,本來最想食自製午餐肉已經關門,最後,叫左個餃子、兩個海鮮套餐、還有炒豆角。==============================錫紙煮花甲配米線底 $38 (4/10)花甲、金菇、菜心、烏冬加清湯,用錫紙盤盛載作鍋物,花甲細細隻,亦唔算新鮮,湯底無味。薑蔥炒蟹跟飯 $88 (2/10)蟹肉質梅,非常之唔新鮮,食咗兩舊都係唔新鮮就放棄咗!雙拼湯餃 $29/6隻 (4/10)共有五款口味,

錫紙煮花甲配米線底 $38 (4/10)
錫紙煮花甲配米線底

薑蔥炒蟹跟飯 $88 (2/10)
蟹肉質梅,非常之唔新鮮,食咗兩舊都係唔新鮮就放棄咗!
薑蔥炒蟹跟飯

雙拼湯餃 $29/6隻 (4/10)
共有五款口味,三種煮法,我就揀咗湯餃,湯底係粉葛湯,幾鮮味。

- 芝士粟米餃(3/10): 完全無芝士味,粟米亦唔多。

- 大白菜豬肉餃 (5/10): 白菜都幾多下,味道正常,無太大驚喜。
雙拼湯餃  (芝士粟米餃,  大白菜豬肉餃)

欖菜炒豆角 (5/10)
由於隔咗一段時間,價錢已經唔太記得。不過,係晚餐中最正常之一,欖菜咸香,豆角炒幾入味,不過,欠缺鑊氣。
欖菜炒豆角

兩個人食咗四個餸,大概每人一百蚊,套餐價錢唔算貴,但質素真係好一般。至於,新鮮海鮮即買即煮,價錢貴好多,不過,可以自己揀新鮮時令海產,一定好食好多,如果真心想嚟食海鮮,建議食即買即煮比較好。

😋味道: 5/10
🤑價錢: 5/10
✨環境: 5/10
🧹衛生: 7/10
👷🏻‍♂️服務: 5/10
$100 (Dinner)