這間傳統齋鋪在西環有兩間分店,坐低先開壺普洱,打開餐牌有點心、炒粉麵飯、湯麵、粥和客飯各式各樣。見隔離檯會叫招牌齋鹵味食,我就揀左客飯餐,估唔到份量勁大,想食埋甜品黑芝麻糊都未必食得落。西營盤站B1出口轉個彎就到,門口有大大個齋字好容易認。名面有各種齋點,也有外賣飯餐,吃飯的時候都見幾多人幫襯㗎。座位唔算非常多,兩張大圓檯加一些卡位。店內也有賣一些素調味料和即食麵。好old-school要洗餐具。餐牌有好多版,可以散叫也有各種套餐。小炒和粉麵飯也好多選擇。一個人也可以叫客飯套餐。先飲個例湯,勁足料好味。紅燒豆腐飯餐 HK$66上桌嚇一跳的大份量,下面有大量白菜墊底,豆腐和冬菇也有很多,胃口幾好都會夠飽,小鳥胃女生大概要兩至三個會先可以食完一個。味道方面都唔錯,口感亦無太油膩,這個價錢來說很是超值。
西營盤站B1出口轉個彎就到,門口有大大個齋字好容易認。
名面有各種齋點,也有外賣飯餐,吃飯的時候都見幾多人幫襯㗎。
座位唔算非常多,兩張大圓檯加一些卡位。
店內也有賣一些素調味料和即食麵。
好old-school要洗餐具。
餐牌有好多版,可以散叫也有各種套餐。
小炒和粉麵飯也好多選擇。
一個人也可以叫客飯套餐。
先飲個例湯,勁足料好味。
紅燒豆腐飯餐 HK$66
2023-07-16