我好中意食台灣野,疫情前成日去台灣,行親夜市一定食藥燉排骨,因為真係得台灣整得好,尤其冬天食超暖笠笠。尼間台灣野好新淨,乾淨企理既環境,坐得幾舒服。一坐低有提供紙袋裝口罩,又有消毒濕紙巾抹手,非常細心。我地3個人黎食,一人叫左一個餐。我一見到藥燉排骨就好猶豫要唔要,因為香港好多台灣餐廳都有得食,但成日都係整得普普通通,最後實在忍唔住,太耐無食過就叫左。一上菜,d藥材味超香,第一時間飲啖湯,望落好濃,但飲落唔油,好清,藥材味入喉好舒緩壓力,可惜有d唔夠熱。排骨好軟好林,有少少軟骨連住d肉,好好食。另外叫左鳳梨蝦球,紅燒燉牛腩。蝦球我望落以為好炸好油膩,但食落好脆,炸粉好薄,d蝦都新鮮好爽口,沙律醬好配好送飯。至於牛腩勁入味,仲有少量牛筋,入面d蘿蔔煮到林唒。佢d餐會跟埋開胃泡菜,比起韓式果d無咁辣,岩唒我。最後另叫左一個台灣腸小食,不過不失啦,但竟然無跟生蒜頭,少少失敗

尼間台灣野好新淨,乾淨企理既環境,坐得幾舒服。
一坐低有提供紙袋裝口罩,又有消毒濕紙巾抹手,非常細心。
我地3個人黎食,一人叫左一個餐。

另外叫左鳳梨蝦球,紅燒燉牛腩。
至於牛腩勁入味,仲有少量牛筋,入面d蘿蔔煮到林唒。
佢d餐會跟埋開胃泡菜,比起韓式果d無咁辣,岩唒我。
紅燒燉牛腩
藥燉排骨
鳳梨蝦球
台灣香腸
2020-06-18
$90 (Lunch)
紅燒燉牛腩
藥燉排骨