2025-01-14
大眾對法國菜嘅概念都係fine dining 無二千蚊都落唔到樓終於有間親民French Bistro #BabetteHK仲要係中上環 啱晒我呢啲港島人🤩主廚 @cedric.tsia 先後係香港B/L/A字頭米豬蓮待過平日午餐係lunch set menu 198/228- 2/3courses 超親民今日就黎左食lunch 四個人一場黎到梗係食full menu前菜要三揀一都揀唔到 因為道道都太好食了吧🫨beef tartare 份量慷慨 有紫蘇葉帶起整個味蕾炸蛋入面係流心半熟蛋 醬汁特別 唔係出面的classic野最後的starters係vegan dish 好有驚喜!Leek本人已經超鮮甜 慢煮後軟身而入味 MVP🤩主菜四個人啱啱好試晒四款首先係必食的三黃雞飯 chef選擇唔人做人做 個個都做原隻雞 佢就用另外的上菜方式dry age得夠 外皮脆 雞肉嫩 高湯煮的日本米粒粒飽滿之後係Gnocchis 同意大利的唔同 呢個法國版本更輕易然後係超濃郁的Shrimp bisque raviolis 🤩最後係vegan dish 又係勁有驚喜 🎃香甜同蜜柑竟然咁夾甜品的朱古力mous
仲要係中上環 啱晒我呢啲港島人🤩
前菜要三揀一都揀唔到 因為道道都太好食了吧🫨
beef tartare 份量慷慨 有紫蘇葉帶起整個味蕾
炸蛋入面係流心半熟蛋 醬汁特別 唔係出面的classic野
最後的starters係vegan dish 好有驚喜!
Leek本人已經超鮮甜 慢煮後軟身而入味 MVP🤩
主菜四個人啱啱好試晒四款
首先係必食的三黃雞飯 chef選擇唔人做人做
個個都做原隻雞 佢就用另外的上菜方式
dry age得夠 外皮脆 雞肉嫩 高湯煮的日本米粒粒飽滿
之後係Gnocchis 同意大利的唔同 呢個法國版本更輕易
甜品的朱古力mousse同rice pudding都太好食了吧🙂↔️
完美的lunch 不急不趕嘆返餐french bistro🇫🇷🥖
📍Babette @babette.hk
中環德輔道中173號南豐Place地下G-3號舖