2020-03-07
星期六獨自一人周圍去,想食個簡單又輕便既午餐,人來人往既旺角,想搵間有台灣風味既食店,位於旺角廣華街8號 - 阿木台灣麵,係一間可以食到正宗台灣味道既店舖,店員親切有善。未到店舖門口就已經見到好多人係到排隊等位,排隊時就可以係餐牌📜上✔上想自己想食既美食,排咗一陣隊先入到去坐。店內有啲好特別既擺設,簡單得黎,又有家既感覺。牆上掛有餐牌內美食圖片。店舖仲售賣自家製既🌶辣椒醬 ,$48一樽,啱哂愛刺激又愛食辣🌶既人士購買。我既午餐當然就要選擇一碗麵🍜,一份小食🥡及一杯飲品🥤。🍜阿木拌麵 -肉燥拌麵 $42肉燥夠嫩滑又煙韌仲好有咬口,拌麵仲有好多汁,夠濕潤,麵條夠煙韌,配搭埋青瓜絲。感覺到自己飛咗去台灣食番碗台灣地道既美食。🍡台灣小食 - 炸花枝丸 x4粒 $29四大粒炸花枝丸,炸到金黃色,又香口,仲要外脆內軟,爽口彈牙,包你一個人食四粒都唔夠喉。🍵四季春青茶 - 話梅四季春(微糖,少冰) $24杯內有3粒話梅襯托住帶有香味濃郁既四季春茶,飲咗就更加開胃,清涼既感覺番哂黎。
我既午餐當然就要選擇一碗麵🍜,一份小食🥡及一杯飲品🥤。
🍜阿木拌麵 -肉燥拌麵 $42
🍡台灣小食 - 炸花枝丸 x4粒 $29