無得飛台灣,好采香港都有台式餐廳可以過下口癮!今日出開尖沙咀就行過臺坊食件芝士蛋餅,可以拉絲好開心架。臺坊在尖沙咀最旺的加拿分道,出開去行街買野都可以順路食。小店入面好闊落,目前防疫關係全部係面壁座位,最多可以坐6檯12人。我覺得裝修都幾有台灣風味,當自己去旅行玩緊。餐廳主打台式紅燒牛肉味,亦有肉燥拌飯拌麵,現在天氣熱也可以吃冷麵。台式小食選擇也很多,大部分以炸物為主,仲有我好掛住的台式蛋餅。去櫃台點餐之後食物都幾快來到,熱辣辣香噴噴係幾吸引。芝士粟米蛋餅 HK$40這個蛋餅是軟式蛋餅皮,入面塊蛋片幾厚身好足料的感覺,芝士份量更是澎湃,一夾起就有流心效果,視覺與味覺都一流享受!蛋餅仲配左帶少許甜味的台式醬油膏,風味十足。黃金茄子 HK$35又想食炸茄子又想食炸豆腐,結果都係揀左蔬菜類,但無諗到上面有肉燥,不吃肉的人只好手動自己走肉燥。茄子剛炸好超級脆又好味,外脆內軟香口又療癒,浸左肉燥之後好快會變腍,記得趕快吃啊!想食平平地的台灣美食,尖沙咀就有這個方便就腳好選擇!

臺坊在尖沙咀最旺的加拿分道,出開去行街買野都可以順路食。

我覺得裝修都幾有台灣風味,當自己去旅行玩緊。

去櫃台點餐之後食物都幾快來到,熱辣辣香噴噴係幾吸引。

芝士粟米蛋餅 HK$40

黃金茄子 HK$35

想食平平地的台灣美食,尖沙咀就有這個方便就腳好選擇!
2021-05-26