2018-11-01 155 views
香港嘅旺角絕對係同台北嘅西門町一樣有夠繁華,大大小小嘅多國地道菜,作為選擇困難症嘅我,每次諗食咩都大為頭痛🙊話說月尾就去台北,呢排Plan緊行程,所以特別心思思想食台灣菜買完波鞋之後,突然抬頭就比呢間餐廳吸引咗我嘅注目,因為佢條樓梯係台灣學校常見嘅手繪風壁畫,頓時就拉左男朋友上去食喇Menu琳琅滿目應有盡有,此話一啲都無誇張,上至台式街頭小食,下至甜品,餐牌上都有多款選擇首先梗係嗌d涼菜類叫醒個胃先啦🤙🏻台式醬牛肉果然冇改錯名,啲醬小小辣配合爽口嘅牛展每一塊都好惹味,底下嘅青瓜絲吸收晒醬汁嘅精華,比一般嘅涼拌青瓜更加好味,食到我地爭住夾😂😂涼拌木耳有少少麻辣,加上佢爽爽嘅口感,又係一道岀色嘅餐前小食!台式嘅小食又點少得花枝類食物,餐廳巧妙地用黎制作蝦餅!真係好有驚喜,外層揸得酥脆,煙靱嘅花枝配以鮮甜嘅蝦滑,加埋酸甜醬,100分五味雞又係另一驚喜,坊間邊有一間餐廳食雞都有咁多醬汁任你點丫話明台灣菜,又點少得主打嘅牛肉麵😇,今次我哋就揀咗古早味番茄🍅塊牛展好入味夠晒淋身,湯頭唔會俾蕃茄味搶曬風頭。麵身係煙靱嘅粗麵條,咬落Q彈,一啖湯一啖麵,猶如係西門町嘆緊當地嘅牛肉麵一樣最後又點可以唔嗌台

首先梗係嗌d涼菜類叫醒個胃先啦🤙🏻

台式醬牛肉

涼拌木耳

花枝蝦餅

五味雞

古早味蕃茄牛肉麵

最後又點可以唔嗌台式飲品丫,懶健康嘅我就叫左杯冬瓜茶,微糖去冰
咁多要求侍應都好細心咁寫得好清楚,嚟到杯野真係唔會好甜同埋冇冰㗎

冬瓜茶

下次再肚餓啲真係要試埋佢個甜品呀,因為我見到我最愛嘅芋圓原來都有得炸嫁🤤

台式醬牛肉
涼拌木耳