中午行咗去黃埔嗰邊搵嘢食,我發現有間新開嘅小店叫「台北人」。雖然佢係一間外賣店🥡,不過仍然有花心思裝修,木系嘅門面打卡一流。小店由一對年輕男女主理(個女仔好靚女🙈),主打台式便當同小食🇹🇼。佢哋目前所賣嘅食物款式唔算多,希望遲啲會有埋拌麵食啦。我同同事一人要咗一個便當🍱,再加一份蛋餅,價錢就屬中等水平啦。訂單數量唔少,但食物製作過程大約只係十分鐘,相當快手。外賣盒造型似足台灣鐵路便當🚝,搞到人好想去旅行啊~。排骨便當($65),🐷炸排骨超大塊,外皮炸得好酥脆,完全係台灣夜市鹽酥雞嗰隻皮。即使係豬扒,但肉質都唔嚡,加上厚切,口感唔錯。雞腿便當($65),🍗炸雞腿同樣係加大碼,整體調味同排骨相若,不過肉質就當然再嫩滑啲。我平日唔食雞皮,但炸完融為一體,成塊食晒。便當盒睇落唔係好大個,但其實飯量都唔少🍚,而且仲有好多配菜,包括滷水蛋、木耳、粟米同椰菜,好豐富呢。我唯一略嫌飯質稍為濕咗啲。玉米肉鬆蛋餅($35),🌯蛋餅可自由組合配料,淨蛋餅$22,我加咗粟米($5)同肉鬆($8)。蛋餅唔錯,熱辣辣整起,餅皮柔軟,滲透蛋香🥚,而所加嘅配料份量都足,再沾埋醬汁,口味正宗。阿嬤冬瓜茶,隨便當奉送一包
外賣盒造型似足台灣鐵路便當🚝,搞到人好想去旅行啊~。
排骨便當
雞腿便當
便當盒睇落唔係好大個,但其實飯量都唔少🍚,而且仲有好多配菜,包括滷水蛋木耳粟米椰菜,好豐富呢。我唯一略嫌飯質稍為濕咗啲。
玉米肉鬆蛋餅
阿嬤冬瓜茶
阿嬤冬瓜茶,隨便當奉送一包冬瓜茶🍵,味道超正,好好飲。佢有應有嘅甜度,但唔會過火,飲落好香,消暑解渴飲佢無得輸🤤。
題外話,從玻璃望入去可以睇到廚房同便當製作過程👀。
總括嚟講,呢度嘅便當能夠令人聯想起台灣嘅味道,特別係肉扒嘅炸皮,佢做得到台式嗰種酥脆👍。我希望小店遲啲可以賣多幾款嘢食啦,咁就可以幫襯多啲。
2022-08-10
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$80 (Lunch)
排骨便當
阿嬤冬瓜茶