2016-03-21
"布雪", 法文叫"Bouchee", 貌似泡芙和馬卡龍的東西, 其實是指一口的小蛋糕,通常還會夾入果醬或奶油餡,是在日本相當流行的小茶點! 之前我在台中和日本旅行時都食過這種甜果子~ 很回味~早兩天朋友跟我說半熟工房都出左呢款甜品, 估唔到香港都會有, 所以今日專誠過來買左個抹茶味布雪試試! $15一件~ 價錢合理~ 外形和之前吃過的一樣咁可愛, 而且其實SIZE都不止吃一口呢~涼浸浸的布雪, 食落口有超鬆軟口感, 而且感覺好輕盈~~ 質地軟綿綿既蛋糕再夾入軟滑既CREAM, 口感細膩, 好正~ 內餡的CREAM好香抹茶味, 有D回甘~ 甜度適中, 唔會膩, 亦都唔會"死甜"! 而且和蛋糕仔的濃濃蛋香味原來都幾夾! 我個人十分喜歡這款產品! 除左鍾意佢既入口即化的特別口感同味道, 我覺得佢既外表都幾靚㗎因為在製作過程中要撒上幼細的糖粉後再烘烤, 出黎效果就猶如白雪覆蓋在蛋糕外層一樣~~除左抹茶味, 仲有其他3隻味既布雪 : 朱古力味, 士多啤梨味, 同埋原味, 我下次都會買埋嚟試!! 聽聞原味係由北海道忌廉同煉奶整成的 唯一要改善既地方就係希望店內可以放多D 枱, 等多D食客可以在場
唯一要改善既地方就係希望店內可以放多D 枱, 等多D食客可以在場就吃到半熟產品啦!