2022-11-10 4193 views
有日去大角咀覓食,路經此地,見到人龍排拉麵店,當時都不以為意,但後來得知,原來係日本人主理,就連住港日本Youtuber都大讚好味,所以我對呢間餐廳留下深刻印象。星期一中午12點20嚟到,門外已經有十幾人等候,對於肚餓嘅我嚟講,真係大受打擊!! 🙉 完全無諗過平日啱啱12點開門已經有人龍….. 等左9個零字終於入座,再等多5分鐘熱辣辣嘅拉麵終於嚟到我面前!!十個有九個都會點蝦丸 $98湯底鹹甜適中,蝦味濃郁;叉燒中間少少粉紅、肥瘦適中、豬味濃、帶點爽口,係好味嘅,可惜只有3小塊😭成碗麵其實唔差,敗點係我點左太麵😢,如果用幼麵會更match。餐廳寫住最佳嘅湯底溫度係60度,除住溫度下降,就會越食越覺得鹹,所以要盡快享用。呢度嘅拉麵湯底係我食過最熱嘅一間,冬天嚟食一流!!黑丸 $88好多拉麵店用黑蒜油製成黑丸,但呢度係用醬油豬骨湯底,對於唔中意蒜味拉麵嘅我非常友好🙊。由於用醬油而成嘅湯底,所以鹹度會比蝦丸高少少,但可以接受。男友醒目揀幼麵,明顯比太麵更適合。日本餃子 $35/5隻配山椒鹽同醋餃子汁,如果乜都唔點其實同大阪王將唔大分別,個人覺得可以唔駛試。😅如果第一次嚟嘅話,我會推介先試蝦丸

十個有九個都會點
蝦丸 $98
蝦丸

湯底鹹甜適中,蝦味濃郁;

黑丸 $88
黑丸

男友醒目揀幼麵,明顯比太麵更適合。

日本餃子 $35/5隻
日本餃子

如果第一次嚟嘅話,我會推介先試蝦丸拉麵😋。
另外,當日職員指出鮮蛤海鮮豬骨拉麵每日只有十幾碗,通常上晝第一轉已經賣哂,所以如果想試嘅朋友,最好頭一Round就入座。
2022-11-07
$110 (Lunch)
蝦丸