2018-07-18
作為一個專業吃貨,對於每一個國家嘅食物都會接受。最近特別鍾情於印度菜,佢哋嘅菜式味道普遍比較濃烈,甚至有啲辣,就係唔知幾時漸漸愛上左呢種咁偏激嘅味道。由於真係好想食印度菜,於是上網搜尋之下,搵到呢一間餐廳係香港嘅印度菜排行榜上名列前茅,而且評價都唔錯。所以就訂咗枱,星期六下晝帶埋屋企人嚟午餐。呢間餐廳喺亞士厘道樓上,唔算難搵,地下大堂都有標示佢嘅招牌,上到去,佢哋並唔係開放式餐廳,先要拉開一道木門先入到去。環境比感覺上乾淨光亮,大約一點左右上到去,已經坐滿左¾嘅客人,當中有接近一半係印度籍,其餘嘅有外國遊客同埋本港市民。餐牌選擇非常多,淨係咖喱都分為北印度同南印度。雜菜千層煎餅 $75睇個名會幻想好似千層麵嘅菜色,其實佢嘅意思係將千層煎餅切一條條絲,然後撈埋落咖喱雜菜裏面, 所以呢個菜式都幾飽肚,因為都有碳水化合物。唔算好辣,配買洋蔥乳酪醬,可以Max埋一齊中和返,而且個乳酪酸酸地,食落口會更加Fresh。特製薩拉維亞套餐 $90有10款細嘅醬汁食物,中間有米飯,仲配上印度炸餅。呢一個套餐睇落唔算多,但係四個人分享,每人試小小,其實好足夠!👉🏻10款醬汁食物大概有:酸辣湯、辣豆、配菜、
餐牌選擇非常多,淨係咖喱都分為北印度同南印度。
雜菜千層煎餅 $75
特製薩拉維亞套餐 $90
有10款細嘅醬汁食物,中間有米飯,仲配上印度炸餅。
👉🏻10款醬汁食物大概有:酸辣湯、辣豆、配菜、印度香料、雜菜扁豆醬、特色印度酸咖喱、乳酪、牛油奶、特製鷹嘴豆酸奶、印度煎薄餅、酸瓜同埋甜品。
其實當我知道佢哋有乜嘢嘅時候,我都分唔清邊一款係邊一款,有啲味道比較相類似,有啲就好啱胃口,當然有啲就未必咁適合個人口味。
當中最難忘嘅一定係甜品,似我哋食嘅椰汁西米布甸同珍多冰嘅混合體,唔會過甜,西米都冇煮到爛晒。
如果講咸嘅,我會鍾意雜菜扁豆醬,有少少咖喱濃香,唔辣。
旁遮普芝士雜菜咖喱 $75
茅屋芝士食得多,不過落埋咖喱裏面都係第一次。
茅屋芝士質感比較實身,味道偏淡,落埋落咖喱裏面嘅作用都係為咗增加口感。呢個咖喱有啲辣,其實主角就係芝士,所謂嘅雜菜,就係得紅辣椒乾、洋蔥、番茄同埋青椒,不過如果食得好辣,呢一個配麵包或者白飯就一流,真係好惹味香濃。
印度烤餅 $25
淨係講「餅」都已經好多款,我地隨心選擇左Naan,口感似麵包,比較軟熟,唔係脆口。
我哋叫咗原味,所以唔會好油,鹹鹹地,有少少焗爐焦香,點印度嘅醬汁就最好不過!
平日好鍾意食咖喱嘅屋企人,好耐冇食過印度咖喱,都大讚正宗同埋香口!
可能大家都比較鍾情港式或者日本嘅咖喱,往往忽略咗呢種咁濃烈但係惹味嘅地方菜式。
✨✨✨價錢唔貴,老闆服務好好,會為我地介紹每一道食物,環境都好舒適,推介!