2020-01-12
星期六同朋友睇完戲,又行左去厚福街搵野食。其實條街都幾多唔同既野食選擇,有魚生飯,米線,西餐,泰國野,茶餐廳等等。因為頗長一段時間都無食泰國野啦,所以就去左船皇食泰式粉麵。佢選擇都幾多下,有唔同配搭既粉麵,串燒,小食同泰式飲品。因為見佢而家有個升級和牛既優惠,所以我地叫左一個船皇湯麵升級和牛,同埋一啲小食share。船皇湯麵我地揀左河粉同升級淨和牛。河粉大大塊,唔係平時食開一條條好整齊個啲,厚身又軟滑,不過有少少難夾起身。湯底好濃,平時我食泰式湯麵都鐘意自己再落醋或者其他調味料,但呢個本身就好夠味,正!和牛方面相對失色左少少,雖然佢本身都好軟滑,唔會起渣,但因為湯底濃味既關係,其實唔係太食到佢牛肉既香味。串燒牛舌燒得剛剛好,而且又係厚切,口感十分好,又香口,又彈牙。泰妹雞翼炸得好香脆,雞肉都仲係幾嫩滑。切開左單骨一條咁樣,比較容易進食。秘醬通菜係後加既,因為落單之後突然見到佢牆面有呢個菜,就馬上加左~我本身已經好鐘意食通菜,佢既醬好似有啲蒜蓉,柑橘類既果汁之類,仲有啲魚露,十分開胃又惹味!飲品方面,我地叫左一個凍泰式奶茶,同埋凍柚子檸檬梳打。呢間餐廳比較特別,係用碗上,而且凍奶茶係唔會
飲品方面,我地叫左一個凍泰式奶茶,同埋凍柚子檸檬梳打。呢間餐廳比較特別,係用碗上,而且凍奶茶係唔會有冰。奶茶幾好飲,唔會話真係太甜,不過茶味可以再重少少。柚子檸檬梳打都唔錯,因為柚子落左好多,所以都夠味。不過相對黎講就唔算太特別,要飲泰式飲品既話都係建議叫番泰式奶茶~~~