[沙田美食推介🍽 ] 越好Pho Vietz 🍜🥙呢間餐廳已經係馬來西亞成立33年👀更係2016 獲Time Out推薦為十大最佳東南亞餐廳🤔聽聞呢間餐廳既宗旨係提供新鮮、正宗、可口的越南傳統美食👍🏼所以我地就黎到沙田試下香港分店係咪好似佢所講咁🤔#冬甩仔女_沙田#冬甩仔女_越南野#冬甩仔女_粉麵🍩冬甩仔👦🏻🍩食評👅👦🏻生牛肉湯河 🐮🍜 (7/10) $48越南河尼講最重要既係佢既湯底,而佢既湯底濃郁鮮甜,食得出用左好多材料去整,經網上查證,原來湯底每日用 60 斤牛筒骨🐮牛腩、加上薑、洋葱、白蘿蔔同埋12 種香料熬煮 12 小時而成,唔怪得咁好食😋另外,佢既河粉食落滑身,河粉唔會黐埋一舊🤤(題外話,冬甩仔細過做個一間餐廳,而我當時既工作就係將河粉一條條分開),所以呢間餐廳有做呢個工序,對於我黎講會加分😍☺️最後,牛肉吾會煮得太熟,上菜時仲係粉嫩色🥰味道不過不失,但我認為呢個生牛肉河絕對建議沙田人可以試一試👍🏼👀👦🏻恐龍美綠 🥤(7/10) (跟餐+$8)美綠相信大家都知係馬來西亞人最愛既飲品之一,呢杯邪惡既美綠加埋朱古力🍫脆脆同埋cream,有口感又有味道👀🍩冬甩女👧🏻🍩食評👅👧🏻雞扒

[沙田美食推介🍽 ] 越好Pho Vietz 🍜🥙

#冬甩仔女_沙田
#冬甩仔女_越南野
#冬甩仔女_粉麵

🍩冬甩仔👦🏻🍩食評👅
👦🏻生牛肉湯河 🐮🍜 (7/10) $48

👦🏻恐龍美綠 🥤(7/10) (跟餐+$8)

🍩冬甩女👧🏻🍩食評👅
👧🏻雞扒撈檬 🐥🥙 (7/10) $48

雞扒份量多,大大份👍雞扒🐥醃製得好入味,餐廳再煎至金黃色,超級好食😍另外,有超多配料,有醃製過既紅蘿蔔、白蘿蔔、青瓜、生菜、芽菜、酸菜同埋花生碎,材料都算豐富🤩而個汁調配得好好,酸酸甜甜,偏少少酸,配合檬粉撈勻一齊食,令成個粉食落好爽口,令人特別開胃,食曬都要想再encore🤤

凍OT🥤(9/10)(跟餐+$3)

凍OT愛好者,開頭都冇乜期望,普通OT一杯🤨但飲落茶完全吾嚡🤔而又有茶味,好正😍甜度適中(題外話,冬甩女係餐廳做過水吧,凍OT普遍都會煲得過火變得好嚡,甚至有少少苦澀味)呢依間越南河做得唔求奇,非常好飲👍

💲抵食:7/10
👅好味:7/10