2020-10-30
依間越南菜特別之處係竟然來自馬拉,仲係32年嘅老店,以越式生牛河打響名堂🐂 今次登陸香港沙田作為首間海外分店!店舖以黃色作主調,帶少少街頭風嘅感覺。菜式主要分為湯河,撈檬同飯類,價錢貼地親民~ 仲有一/二人餐,有埋小食同飲品,每人$90內搞得掂😎-越好生牛肉河($58) 每日限量供應250碗!湯底以大量牛筒骨,牛腩,同不同香料熬製12小時而成,望落呈淺啡色,飲落偏清帶牛味,唔會好似出面咁濃味,食完好口喝個種😌 牛肉份量都幾多,有5-6塊,生熟啱啱好,仲見到粉嫩嘅紅色🥰 口感嫩滑,冇筋,帶少少油脂香~ 河粉就普通左啲,希望會有啲煙煙韌韌嘅感覺。*越南豬扒檬($56) 塊豬扒嘅size都幾大,用左自家製醬汁醃製而成🐷 所以食落幾夠味,肉質都夠鬆軟有水份,唔會乾爭爭~ 配埋旁邊嘅醃菜食啱啱好*炸蝦餅($38) 有四塊,炸得都算乾身,唔會油淋淋。食落都彈牙,幾惹味嘅~🦐*泡菜仙爪($26) 雞腳冇骨爽口,酸酸甜甜咁,係幾好嘅開胃小食。