2021-03-03
今日專登入馬鞍山接仔仔放學,因為農曆年假啱啱完咗開始復課。咁耐冇返學再加上考咗成個星期試,始終怕有啲吾慣。所以,今日趁著Happy Friday 又元宵佳節,加上又有番晩市堂食,一於同仔仔出街撐吓枱腳 relax 吓,順便支持一下小店。見5:30pm 時間早早地,未太餓於是周圍行吓睇吓有乜好嘢食。阿仔吾想又係茶記、米線咁悶,咁啱見到呢間餐廳門口個牌,比佢引咗,乜原來馬鞍山有都有虹吸咖啡嘅餐廳。真心少去馬鞍山食嘢。餐廳坐位算多,顏色又紅又綠五顏綠色,十分colourful ,我哋選了窗邊位置坐低。打開餐牌,發現呢間餐廳有不同款式嘅多國菜選擇,以高質西餐為主,再加上中、日、泰、韓菜,選擇十分多元化。另外,也有啤酒、紅白酒和清酒可供選擇。我對咖啡特別感興趣,餐廳虹吸咖啡方面,竟然多達三十種豆可以選擇,要試足咁多款都真係有排試。至於意式咖啡方面,除了常見latte 、cappuccino 之外 ,仲有一啲特色咖啡,好似cold brew 、 whisky latte 都有。愛啡人士,相信緊有一款啱你心水。阿仔鍾意食蔬菜又鍾意食香口嘢,所以我哋點了一個「煙三文魚牛油果沙律」同「咸蛋黃單骨雞翼」。
阿仔鍾意食蔬菜又鍾意食香口嘢,所以我哋點了一個「煙三文魚牛油果沙律」同「咸蛋黃單骨雞翼」。咸蛋黃尤魚、蝦就食得多,咸蛋黃雞翼都係第一次食,入口咸香,雞翼有肉汁,口感不錯,推介值得一試。
然後主菜試了「保雲酥比目魚扒配芒果沙沙」。即叫即做,加上焗製需時,食完沙律同雞翼就啱啱好有得食,上枱賣相十分不錯。芒果沙沙酸酸甜甜幾醒胃,而保雲酥面焗得剛剛好,入口鬆脆香口,比目魚扒肉滑,加埋煎到脆卜卜嘅魚皮,食落層次豐富。另外,伴碟薯蓉和蔬菜都有焗製過,咬落爽脆。
煙三文魚牛油果沙律
鹹蛋黃單骨雞翼
保雲酥比目魚扒伴芒果沙沙
嚟到咖啡店無理由唔試吓佢哋嘅咖啡架,我今日特別想飲奶啡,最後揀咗 Rose Latte 。我認架,揀Latte 唔多唔少係期望有靚靚拉花嘅。果然,杯Rose Latte 無令人失望 ,有靚靚天鵝拉花,上面再灑上少少玫瑰花瓣,睇見杯咖啡立即心情都靚曬,無理由唔影番張相成機打下咭架,乘機扮下KOL先。
Rise Latte
Rose latte
元宵節當然要食番個甜品應下節啦,我同阿仔口味一致,揀咗心太軟配意大利雪糕。心太軟焗得剛剛好,朱古力夠熱有流心。配埋個意大利雪糕,一熱一凍,真係好正。
姑姐~ 心太軟遇上 Ice-cream
食物大致上質素不錯,感受到用心製作。至於咖啡方面,下次再去一定要試吓佢嘅虹吸咖啡,感覺上虹吸咖啡先至係佢地嘅主打。推介咖啡愛好者一定要去試試。