2021-03-12
來到馬鞍山搵朋友 當然要來搵間cafe chill 下 係馬鞍山新港城附近既Puzzle dining cafe 地點方便,附近環境美觀。位於街道轉角,餐廳亦採用全落地玻璃設計,使室內光猛醒神,有少少似去左歐陸cafe咁我地點左兩個lunch set ,前茶有迷你沙律同餐湯,沙律既菜好Fresh餐湯香濃,材料頗豐富主菜之一煙鴨胸蘋果沙律青蘋果同鴨胸根本無得輸,蘋果好多汁,加上厚切鴨胸好正芝麻汁份量都剛好,唔會浸住d菜同太重味。整體 Fresh ,顏色豐富, 影相好靚! 主菜之一韓式西冷牛肉配珍珠米飯2大塊大牛扒牛味濃郁,帶點脂肪位,口感好好,唔會好靭。 加上洋蔥汁好好送飯!配菜亦好重要,五顏六色,烚得剛好,保留口感,唔係放左好耐,凍冰冰那種。加埋軟綿香糯既珍珠米,好幸福飲品一號熱伯爵奶茶作為只係加五蚊既飲品,明顯誠意十足!我本身唔係好接受伯爵茶味,但想不到這奶茶會咁好飲睇顏色就知道,奶跟茶比例剛好,香氣撲鼻。飲落去好順滑,最後仲有花香餘韻 一定要試!飲品二號E18招牌虹吸咖啡 好靚既器皿 貼心設計,下層盛冰水冰住上層咖啡,唔會溝淡。杯仔下方杯墊係有餐廳招牌,用小方格組成的圖畫,十分過
我地點左兩個lunch set ,
前茶有迷你沙律同餐湯,沙律既菜好Fresh
餐湯香濃,材料頗豐富
主菜之一
煙鴨胸蘋果沙律
青蘋果同鴨胸根本無得輸,蘋果好多汁,加上厚切鴨胸好正
芝麻汁份量都剛好,唔會浸住d菜同太重味。
整體 Fresh ,顏色豐富, 影相好靚!
主菜之一
韓式西冷牛肉配珍珠米飯
加埋軟綿香糯既珍珠米,好幸福
飲品一號
熱伯爵奶茶
作為只係加五蚊既飲品,明顯誠意十足!
我本身唔係好接受伯爵茶味,但想不到這奶茶會咁好飲
睇顏色就知道,奶跟茶比例剛好,香氣撲鼻。
飲落去好順滑,最後仲有花香餘韻 一定要試!
飲品二號
E18招牌虹吸咖啡
好靚既器皿 貼心設計,下層盛冰水冰住上層咖啡,唔會溝淡。杯仔下方杯墊係有餐廳招牌,用小方格組成的圖畫,十分過癮。
虹吸一般容易帶出酸味,令好多香港人飲唔慣。
但這款豆行堅果咪路線,咖啡味道香醇 ,好Nutty,最後仲有持續的回甘 好適合食沙律邊食邊飲的款色。
坐左個幾鍾,食飯飲野吹水,享受了休閒的unchhour