2020-05-02
以往曾經喺深水附近居住過一段日子,因為「大家食」開得特別夜嘅關係,佢嘅麵食基本上成為咗我嘅深宵必食。無論係手攪撈麵、米粉湯麵還是小食,都令人一試難忘。坐落於食店林立嘅深水埗,「大家食」都可以話係附近街坊必定食過嘅食店。皇牌炸醬手攪撈麵喺香港,好食嘅炸醬麵唔少,但係呢種雲南風味嘅炸醬手攪麵亦唔多。蛋白質嘅材料唔多,主要係以炸醬為主,但整碟麵嘅重點絕對喺配料度。麻辣香油、花生、青瓜絲,同埋主角手攪麵嘅配合一流,而且份量大碟夾抵食,晚餐亦都一定夠食!如果想層次感再強可以加埋佢哋附送嘅辣菜脯!自選麵食 - 炸豬扒、過山雞、生滾豬潤配銀絲米粉首先要介紹嘅係呢度嘅銀絲米粉,同出面唔同嘅係呢度嘅米粉特別幼同埋呈透明色,粉身幼滑煙韌而且唔易折斷。加上少少麻辣嘅湯底,味道已經好吸引。但呢度除咗麵底之外小食同樣出色。過山雞就係其中必食嘅一員。而炸豬扒亦都炸得十分洽到好處。要特別一提嘅係佢嘅生滾豬潤,唔單止份量超多,而且食起上嚟又滑又軟,唔會有血水味同埋過熟嘅感覺!味道 ⭐️⭐️⭐️⭐️服務 ⭐️⭐️⭐️環境 ⭐️⭐️⭐️性價比 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
皇牌炸醬手攪撈麵
自選麵食 - 炸豬扒、過山雞、生滾豬潤配銀絲米粉
味道 ⭐️⭐️⭐️⭐️
服務 ⭐️⭐️⭐️