2020-06-06
嚟到有香港小威尼斯之稱嘅大澳,估唔到遍布全香港嘅雞蛋仔喺呢度同樣出名!皆因兩個字「炭燒」,亦都係呢兩個字,唔少人等咗30-40分鐘只為一嚐佢嘅味道!其實一直都唔太明白炭燒同普通電熱雞蛋仔嘅分別,不過當見到「華記」嘅手勢就知到呢度嘅雞蛋仔絕對係「粒粒皆辛苦」,加上疫情關係,戴上口罩的確每一粒雞蛋仔都有血有汗!可惜,經過大約30幾分鐘嘅等待,雞蛋仔嘅味道並唔係如想像中出色,可能係炭燒味道唔突出,但絕對係燒得十分香脆,如果用平常雞蛋仔水平亦都可以話係中上。但另一邊廂,雞蛋仔嘅蛋漿味亦唔太濃,所以都有少少失分。整體嚟講,炭燒雞蛋仔應該都有佢獨特嘅市場地位,但一底平均要用5-10分鐘燒其實亦不太化算... 不過我諗每個香港人都唔會想咁快見到呢啲傳統消失嘅!味道 ⭐️⭐️⭐️服務 ⭐️⭐️⭐️環境 ⭐️⭐️⭐️性價比 ⭐️⭐️⭐️
味道 ⭐️⭐️⭐️
服務 ⭐️⭐️⭐️