2018-05-17
黎到港島區,食市林立,見到有間新開嘅台式餐廳,我對台灣美食又情有獨鍾,一於嚟呢間全新裝修嘅台式餐廳。餐廳嘅門口好光亮奪目,離遠就已經見到個招牌。裝修好簡潔,地方好闊落啲,坐得好舒適,同男朋友食完之後仲坐左半個鐘先走,張凳舒服到簡直唔捨得離開個位。待應態度好親切有禮,而且欣賞嘅地方係每張枱都會有一盒紙巾嘅供應。口水雞雞肉好嫩滑,唔會好乾身,而且配上左一個特別配製嘅麻辣醬汁,香味十足,呢個真係必食推介鹽酥雞煙鴨胸肉燥飯一上枱已經嚇一跳,好大碗,直情講得上係巨無霸份量。肉燥肥瘦適中,而且份量覆蓋晒個飯好足料。鹽酥雞新鮮炸起,入口鬆脆,雞肉軟滑,而且配上甜酸醬,令到呢個菜式錦上添花。皮蛋豆腐豆腐方面雖然都係用「百福豆腐」,但係估唔到只要加上肉鬆,會令呢味豆腐更為美味,入口香滑仲有肉鬆嘅襯托,仲要配上皮蛋簡直一絕豆沙鍋餅皮薄,香趣,豆沙唔會好甜,而且份量都岩岩好煎蠔餅新鮮炸起,炸到金黃色,賣相好吸引,食落口果然充滿驚喜。充滿蛋香味,趣卜卜,又帶點煙韌,好QQ噢再加上美味嘅蠔仔,好鮮味噢。如果人少食唔晒,仲可以有例牌同二人份量選擇。煎餃子即叫即煎,唔會好乾身,而且入面係新鮮嘅豬肉餡,食入口充滿肉汁
口水雞
鹽酥雞煙鴨胸肉燥飯
皮蛋豆腐
豆沙鍋餅
皮薄,香趣,豆沙唔會好甜,而且份量都岩岩好
煎蠔餅
煎餃子
即叫即煎,唔會好乾身,而且入面係新鮮嘅豬肉餡,食入口充滿肉汁嘅鮮味。
冬瓜茶
夠冰凍,夠大杯,甜味適中。
楊枝甘露
食落口感覺好清新,香甜嘅芒果,配上酸酸地嘅柚子,再加上彈牙嘅西米,而且又唔會太甜,作為飯後甜品果然一流