2020-07-05
之前喺灣仔嗰邊返工,成日喺港島周圍試拉麵,呢間以性價比黎講,絕對唔輸蝕比港島拉麵名店。約左朋友1:30食,等左唔算好耐,10分鐘左右就入得。全間鋪都係坐到十零個客,唔算多,但都坐得舒服。山長水遠一場黎到,就梗係要試下佢最出名嘅真·叉燒拉麵啦!將薄薄嘅叉燒鋪喺面,粉粉紅紅咁,賣相好似一朵花,非常吸睛,絕對係ig呃like 嘅必選。除左賣相討好,味道亦非常唔錯。平時食日本拉麵嘅叉燒,有啲都幾「鞋口」,有啲油脂分布得平均啲都叫做好食啲,但通常食多幾啖就覺得肥膩。呢隻叉燒確實係好有驚喜,佢唔係平時嗰啲叉燒咁厚(平時有啲拉麵店真係厚切叉燒咁),佢有啲似打邊爐啲薄切豬肉片咁(當然無咁薄啦,我用左誇飾姐,大概有兩塊薄切豬肉片咁厚啦),入口口感好ok,中意厚身叉燒嘅人可以將塊叉燒摺一半咁擺入口嘅~ 重點係,佢真係好!嫩!口!叉燒黎講,我真係唔預計佢有呢種嫩滑嘅程度,畢竟叉燒都係一舊燒過嘅豬肉,但呢款叉燒真係好出色,超越左我對叉燒口感嘅想像。為左試出呢款叉燒同其他叉燒有咩唔同,我地好公道地叫左一碗清湯叉燒拉麵同地獄濃湯叉燒拉麵黎做比較。講左清湯叉燒拉麵先啦,湯底清甜,食哂成碗都唔覺得好肥膩或者好鹹,幾適
約左朋友1:30食,等左唔算好耐,10分鐘左右就入得。
全間鋪都係坐到十零個客,唔算多,但都坐得舒服。
山長水遠一場黎到,就梗係要試下佢最出名嘅真·叉燒拉麵啦!
講左清湯叉燒拉麵先啦,湯底清甜,食哂成碗都唔覺得好肥膩或者好鹹,幾適合口味清淡嘅人。叉燒黎講,普通款嘅叉燒都好食,唔「鞋口」,但就無真·叉燒比人嗰種嫩滑嘅口感。
相反,地獄拉麵就真係好濃味,地獄拉麵之所以叫地獄拉麵,係因為佢喺湯底入面加左秘製辣醬,作為小小嗜辣之人,我都覺得個辣係辣得幾過癮,你會見到個湯入面有啲辣椒係度,一覺唔覺意食到都幾刺激下~但係食多幾啖就發現,個麵好鹹,我覺得可能係因為我揀左配濃湯,本身秘製辣醬都有一定嘅鹹度,所以食到後期,我已經唔係好分到碗麵嘅味道,淨係覺得好鹹,要狂飲冰水。呢個我唔怪間拉麵店,因為係我自己配搭嘅問題。
最後叫左個自製餃子試下,個餃子都搞左幾耐先上菜,味道同賣相都麻麻地,餃子皮是幾薄但薄到穿左,同埋煎得唔脆唔香口,可以唔使特別試。
總括黎講,真·叉燒拉麵嘅叉燒係值得推介,至於湯底、拉麵口感等我都會比中上分數佢,考慮埋價錢嘅話,呢間係非常值得去,唔使100蚊食到呢種質素嘅拉麵,算係好好!推薦比糧尾但又想食好西嘅朋友~~