2016-06-13 394 views
是晚7點鐘就食完晚飯,唔鐘意同人逼既我地,7點半就黎食甜品果然早黎係岩既,因為8點後陸陸續續有客入黎,遲少少就要等位。餐廳位置同裝修唔算突出,同男友笑說:如果餐廳選址唔係呢度同埋加d宣傳!一定排隊排到沙頭角餐廳裝修配合番佢個名,周圍都係button地方唔算大,但乾淨、衛生、舒適。燈同牆紙都係button, 好consistent首先,整杯野飲先: 店主推介的蜂蜜桂花茶(記住要叫凍既,先有咁Amazing既效果)一上台,我地係「嘩」左出黎。呢杯特飲運用技巧,令乾冰痴係底而造出咁迷幻既效果淨係影相都影左好耐,呢個時候店主提醒,唔需要等d冰散哂先飲。哈哈! 味道好清新熱個杯係蜜柚梅子茶,呢杯雖然樣貌唔及桂花茶,但係味道好正。平時都鐘意柚子茶,但成日覺得太甜,原來加上梅,中和左個甜味,係好正Good Try!冰鎮玫瑰荔枝燉蛋都係乾冰既效果,上台時,好迷幻,煙由個底供出黎甜品更加係靚。面頭有兩朵玫瑰花,整得好精緻,其實係脆脆黎既,店主建議整碎佢,撈落燉蛋到食燉蛋入面有士多啤梨粒燈同荔枝粒,加上個蛋好滑,口感一流而且粉紅色既燉蛋~好少女風另外值得一提既係呢兩粒button. 開頭以為係隻碟既一部分
是晚7點鐘就食完晚飯,唔鐘意同人逼既我地,7點半就黎食甜品

餐廳裝修配合番佢個名,周圍都係button
地方唔算大,但乾淨、衛生、舒適。
燈同牆紙都係button, 好consistent

蜂蜜桂花茶
熱個杯係蜜柚梅子茶,呢杯雖然樣貌唔及桂花茶
Good Try!
冰鎮玫瑰荔枝燉蛋
都係乾冰既效果,上台時,好迷幻,煙由個底供出黎

燉蛋入面有士多啤梨粒燈同荔枝粒,加上個蛋好滑,口感一流

而且粉紅色既燉蛋~好少女風
另外值得一提既係呢兩粒button. 開頭以為係隻碟既一部分,原來係黑白朱古力
好有心思,重點係朱古力係好食既,唔係得個樣
小糖鈕森林98
嘩嘩嘩!店主太有創意!
焦糖蛋好特別,首先焦糖係同蛋分開,客人可自己調較甜度
第二,新鮮橙絲配上淡味既蛋。好正

驚喜未完..........
磨菇底下既幕絲,原來加左黑松露
意想不到地夾,好香,松露香停留係口腔內,齒頰留香

磨菇旁邊時樹技就係用黑朱古力整既,配埋薄何葉,又一正正子
清新感覺
餐牌
選擇唔算太多,店主話大概3個月就會轉新menu
不得不提店主真係好有心機係研究甜品方面
借隔離台下嘅甜品來影相
下次要試呢個!
開頭睇到價錢覺得有d貴,但食落,覺得係超值
以咁既心思+咁特別既甜品
兩個人250! 短短一個鐘,好似品嚐左一埋藝術品

整體黎講:
甜品一流
店主耐心介紹「藝術品」
性價比高
2016-06-12
$125 (Last Night Supper)
蜂蜜桂花茶
小糖鈕森林98