今日我們來到 「曜」吃午飯,一踏入店內,感覺燈光比較昏暗,約十個廚師發板吧枱位置、兩個卡坐和一間VIP 房 。仔細地看其擺設以日本武士為主題,氣場強烈。午餐共有八款選擇,又百零蚊到五百幾蚊都有,絕對是豐儉由人。晚上則主打omakase、主席料理等由於店方要確保食材新鮮,所以客人必須提早預約。前菜雞湯花膠果凍配酸汁器皿相當別置,承載着以雞湯熬製而成的果凍,口感好似啫喱一樣,入口冰涼,配上酸汁,令味道更清新。蟹黃磯煮鮑魚日本花生烏東壽司定食(10 點)$328 中拖羅、真鯛、赤身、深海池魚、青魚、赤蝦、帆立貝、金木雕刺身用銀鱈魚、鲽魚等其中有幾款白身魚經過火炙後帶出更多魚脂,令口感更加順滑。特別mentioned 我特別喜歡以火炙過的刺身用銀鱈魚入口超油潤,香甜軟滑 ,直接冼落喉嚨。茶碗蒸更顯心思一打開蓋見到以大閘蟹拆肉做Topping ,蒸蛋細滑如絲;最特別是碗底以有機栗子粒取代銀杏,有機栗子入口甜糯,第一次試這種配搭,我喜歡。今日不吃生冷野的我揀左時令推介午餐蟹黃磯煮鮑魚伴日本花山烏東 $268第一次聽日本花山互動這個名字,感覺佢好似白布烏冬一樣,一片片,食的時候將烏東和青湯加入大閘蟹

今日我們來到 「曜」

仔細地看其擺設以日本武士為主題,氣場強烈。

午餐共有八款選擇,又百零蚊到五百幾蚊都有,絕對是豐儉由人。

晚上則主打omakase、主席料理等
由於店方要確保食材新鮮,所以客人必須提早預約。

前菜

雞湯花膠果凍配酸汁

蟹黃磯煮鮑魚
日本花生烏東

壽司定食(10 點)$328

中拖羅、真鯛、赤身、深海池魚、
青魚、赤蝦、帆立貝、金木雕
刺身用銀鱈魚、鲽魚等

其中有幾款白身魚經過火炙後帶出更多魚脂,令口感更加順滑。

茶碗蒸更顯心思

今日不吃生冷野的我揀左
時令推介午餐

蟹黃磯煮鮑魚伴日本花山烏東 $268
第一次聽日本花山互動這個名字,感覺佢好似白布烏冬一樣,一片片,食的時候將烏東和青湯加入大閘蟹膏和煮至軟稔的鮑魚,蟹黃以阿拉斯加蟹、大閘蟹拆肉和更加入蟹膏,令鮮香更升級;
磯煮鮑魚亦不比下去入口比想像中軟稔,絕對鮮甜美味!

我喜歡這個半乾撈的食法,令我可以盡情地品嚐其鮮味無味。

鯛魚湯

以黃腳立煮2 小時,熬成濃湯,
溫度足超鮮甜,充滿膠原蛋白,飲完個嘴仔都黏黏哋。

2023-08-12
Type of Meal