2021-05-29 69 views
今日去咗「炊豕店」位於中環威靈頓街分店食lunch,店舖唔算好大,目測有大約3x位左右,枱與枱之間有用隔板相隔,防疫措施做得足👍🏻「炊豕店」顧名思義就梗係主打豬肉類食材啦,餐牌都仲有幾款小食,例如:炸魚蛋、凍豆腐等可選擇。由於係第一次嚟食所以就揀咗人氣推介「蔥油豬扒飯」,如果自知食量唔大嘅就建議叫少飯,唔會浪費食物之餘仲可減$1。蔥油豬扒飯 ($64)少飯 (-$1)加炒滑蛋 (+$10)豬扒飯份量十足,塊豬扒真係有成塊面咗大,炸粉嘅皮好薄而主角厚切豬扒就處理得好稔,上台嘅時候已經貼心咁切好哂,方便進食。另一個主角炸蔥油堆滿係豬扒山上面,唔好睇佢好似好油膩咁,食落又無哩個感覺喎,反而係畫龍點睛,用佢嚟送飯簡直一流,而加點嘅炒滑蛋就有少少過熟咗。

蔥油豬扒飯 ($64)少飯 (-$1)
加炒滑蛋 (+$10)

• 蔥油豬扒飯