2019-12-05
男朋友帶我黎到元朗呢間高級日本料理,入到去吧台坐低,都真係幾有日本feel,餐廳裝修簡約,以木色為主調,地方不大,只有兩張吧枱,有充滿日本風情嘅擺設,有放滿各款日本清酒嘅玻璃酒櫃,師傅喺面前準備緊食物,感覺就好似置身於日本嘅小店。當我想問店員拎menu之際,男朋友即刻拍拍我,話呢度係食Omakase,即廚師發板,唔洗自己點菜,啱哂有選擇困難症嘅我。對於未食過Omakase嘅我,已經覺到驚喜又奇待了。師傅開始為我地送上一道道的美食,亦細心介紹。每一款都好講究,好美味。前菜茶碗蒸灑上了金,充滿蛋香又足料。仲有白子,口感滑溜配上酸甜嘅汁非常開胃清新。剌身壽司方面,款款新鮮肥美,其中拖羅係我至愛,一口咬落去,油脂豐富,非常鮮甜。海膽亦係好食到不得了,濃郁嘅甘甜充斥整個口腔,好滿足!另外亦有熱食,佐賀雞肉,麵豉湯,吃完剌身再喝碗湯暖暖胃,非常貼心。最後以新鮮美味嘅甜品靜岡蜜瓜作結。實在是非常驚喜和難忘的一個晚餐,十分滿意!
最後以新鮮美味嘅甜品靜岡蜜瓜作結。
實在是非常驚喜和難忘的一個晚餐,十分滿意!