2023-05-22
間中都會去大埔四圍搵吓嘢食,呢間小店喺一條較靜嘅內街,我諗唔係本區人都未必識去,但印象中佢喺大埔都有啲名氣。我同男朋友係其中一日平日夜晚去食,到達餐廳時只係6點幾,但樓下已經坐滿,所以侍應安排我哋坐樓上,而我哋食緊嗰陣都陸續有人坐埋上去,走時落到樓下仍然有唔少客人。👍🏻Dinner set都好多選擇,所以我哋都無懸念地淨係睇set menu,簡單而言都係前菜+主菜+飲品,額外可以加小食同甜品。前菜煙三文魚凱撒沙律:細細個已經有3塊煙三文魚,唔係hea你就咁俾1塊就算,醬汁唔算好多,係健康嘅感覺👍🏻而啲沙律菜都無好苦嘅味道~鮮打法式龍蝦湯:呢個要加$18先有,但我哋見好似好勁咁,當然就要試吓喇!飲落好濃,仲有啲龍蝦肉😋😋但份量同比例調得幾好,唔會太膩。主菜香城和牛漢堡薯條:和牛有得揀幾成熟,我哋揀5成,食落好juicy,最緊要係組裝得好好,我哋切開share都唔會散晒👍🏻好難得!薯條要特別讚吓,好脆口同埋落咗啲香料好惹味,忍唔住係咁食完再食🤤🤤63度溫泉蛋伊比利亞火腿卡邦尼意粉:見到有溫泉蛋通常都覺得係有忌廉嘅卡邦尼,但呢碟意粉又唔覺有忌廉味,而係有好濃嘅蛋香味😋特別一提係意粉質感好正,
前菜
主菜
63度溫泉蛋伊比利亞火腿卡邦尼意粉:見到有溫泉蛋通常都覺得係有忌廉嘅卡邦尼,但呢碟意粉又唔覺有忌廉味,而係有好濃嘅蛋香味😋特別一提係意粉質感好正,比一般意粉粗,但都係因為咁,感覺比較易掛汁;而呢個意粉蛋香味都較重。
小食
額外叫咗個蜂蜜柚子雞翼,一碟有六隻,甜度同酸度都適中😋😋
飲品
水果乾洛神花花茶:酸酸哋幾好味
皇胎菊花茶:飲完自己嗰杯,再飲呢杯就特別覺呢杯好清,唔甜,可以清清喉嚨。
特別一提成壺嘅份量都唔少,而且有得坐熱,所以個人幾喜歡,感覺好養生😌
總結:再來大埔都可以encore呢間,真係唔錯嘅Cafe~