2017-09-09
其實我已經知道樓下開咗間新餐廳好耐,不過就係次次都唔記得要幫趁,講真,佢又唔起眼,門口又冇餐牌,都唔知原來係一間茶餐廳。咁啱今日陪公主開學,呃咗公司半日假,可以同老公去嘆吓早餐,終於記得去試吓佢~~入到去,裝修的確同平時嘅茶餐廳唔同,如果唔係啲鄰居同我講係茶餐廳,我都睇唔出佢係茶餐廳,舖仔細細,話坐得舒服就呃你啫,不過氣氛就幾好,店員又客客氣氣,輕輕鬆鬆咁,唔會話有種食完要趕住走嘅感覺,呢樣嘢,佢哋做得幾好!(可能因為冇乜生意)食物款式都算多選擇,一般大路嘅茶餐廳嘢囉,火腿通,沙嗲牛肉麵,ABCDE~~餐佢都有,見到佢個餐牌,叫做有個「泰式肉碎米粉」幾特別,就點咗呢個,老公話見到一個「異像」,好多人都有叫沙嗲牛肉麵,佢話叫呢個實唔會出事⋯⋯😂過咗一陣,好快有嘢食,沙嗲牛肉麵果然不負所望,佢同其他茶餐廳真係唔同,好濃好惹味,有啲花生粒,有啲黑椒粒,真係幾好泰式肉碎米呢⋯⋯佢用咗個船河湯底做,普通茶餐廳嚟講,都算好認真。總括嚟講,呢間餐廳仔都算係咁,氣氛坐得舒服,食物有心機,招呼都okay。
泰式肉碎湯米