2019-09-05 209 views
某次經過圓山,係the one 附近,朋友話,啲蜆好滑。咩叫啲蜆好滑?因為呢句費解既comment, 我黎到圓山食晚餐😂原來佢係酒樓格局,中午有點心,晚市有小菜、海鮮。menu好大本,好多菜式,感覺台菜粵菜都有🤔前菜爽口帶蒜味。呢個就係朋友推介既炒海瓜子(蜆)!台式口味加入九層塔,海瓜子粒粒漲卜卜,勾埋小小芡真係又滑又肥美!呢個肉鬆皮旦豆腐係必點!呢個幾驚艷,咁簡單既配搭原來係咁好味!最特別係啲皮蛋冇乜味,我鍾意~呢間店有滷肉/肉燥飯。唔太好肥肉既我選了後者。肉粒瘦得黎唔會太乾,淋上肉汁,滿足~炒A菜即係我地叫既油麥菜。呢碟都幾淡口,平衡一下。三杯雞的三杯,一般指的是麻油、米酒、醬油各一杯,加上九層塔帶來的濃重口味菜式。一直只聞其制法,未嘗一試的我終於係香港試到。三杯雞以熱鍋送上,尤如香港既嘟嘟雞,滾熱濃口!紅棗糕上桌時新鮮蒸起,棗味濃郁。同我一樣係紅棗迷既必試🤤🤤🤤最後打卡會送椰汁紅豆糕,椰汁味幾濃~食完我下次會推介呢間野作為家庭聚會,服務快得黎又有禮,一般酒樓實在食到厭啦👵🏻
前菜爽口帶蒜味。

呢個肉鬆皮旦豆腐係必點!呢個幾驚艷,咁簡單既配搭原來係咁好味!最特別係啲皮蛋冇乜[壓]味,我鍾意~

炒A菜即係我地叫既油麥菜。呢碟都幾淡口,平衡一下。

最後打卡會送椰汁紅豆糕,椰汁味幾濃~