最鍾意周圍發掘好味小店,特別周圍試下火鍋店,因為大路火鍋店食黎食去都係嗰啲。今次專登黎試下呢間本土火鍋小店,特別我地住新界嘅,唔係度度都食到有質素的火鍋店,有時都要周圍搵下用心製作好味火鍋,要好好迎接火鍋季黎臨喇!呢間隱世小店其實唔難搵,喺聯和壚和泰街,門口旁有個「龍」字燈箱,店內燈火通明,唔會認錯!座係度亦可以睇到廚師們準備食材,開放式咁睇到嘅乾淨更加放心咁食。坐低見到隔黎枱叫左個麻辣鍋傳啲花椒味過黎好香!心郁郁去試下!叫個雙拼鍋底試下先!推介刺激味蕾!!!!『四川麻辣鴛鴦鍋』 - 佢個麻辣鍋香料勁足料!香料勁足,所以味道越滾越有濃郁麻辣味,配埋打邊爐食材好正呀!食麻辣鍋有時最怕好大層紅油又肥又滯,但呢個鍋完全無呢個問題,以香料為主嘅湯頭,香料明顯有炒香過,味重麻辣,香辣惹味,辣度都唔可以睇少呀,啱哂我地麻!辣!控!鍋底另一邊清湯有皮蛋可以聚下火!湯底唔會淡而無味,湯底配搭滿意!其他火鍋配料賣相吸引,同埋用料新鮮最值得加分!碟碟上碟都擺得靚靚嘅, 呢啲微細處更睇得出小店喺咪肯花工夫!我地4個人每人點自己鍾意食嘅!勁驚喜!!見到佢地有手工金沙炸魚皮,即係每條魚皮加左咸蛋黃一齊整,見過紅

勁驚喜!!見到佢地有手工金沙炸魚皮,即係每條魚皮加左咸蛋黃一齊整,見過紅爆網絡有包裝小食,但無食過現炸嘅,見到呢度有!即!點!呢個都好讚呀, 好少機會新鮮現炸上碟熱騰騰!咸蛋黃獨有香味,令魚皮更加提升左佢嘅美味!金黃色金沙咸蛋黃好味呀,就咁當小食已經好好味,貪得意放落清湯度浸下,又有另一個食法!一定要叫!

平時通常叫手切肥牛,今晚全女班,肉食LIGHT D,今次叫個手切牛展肉黎試試佢先!牛𦟌肉原來肉味比平時食手切肥牛,肉味更集中更濃,連著筋膜有嚼頭。

魚係我地嘅至愛,我地叫左脆肉鯇片,再另再encore左個脆鯇骨腩!睇得出魚好新鮮,食落卜卜脆架!脆脆爽爽又無腥味,放落清湯就試到佢魚嘅清甜!

即後再2個手工手打丸黎試下 - 手工蝦丸同手工墨魚丸!佢嘅手工蝦丸粒粒都有條蝦尾架!墨丸就有蝦籽!手工丸口感綿密好鮮味,佢打得起哂膠食落好彈牙架。而家我出去打邊爐都愛上食手工丸多過傳統肉丸,手打丸鮮味得黎又唔有防腐劑!再叫左個西洋菜同埋韭菜餃,咁就飽飽喇!

好鍾意呢度有生啤!所以唔好睇少小店呀,即刻斟即刻飲好過飲罐裝嘛,風味,味道都好啲!食麻辣鍋同生啤總係分唔開的!哈哈!今次無黎錯呀!
2017-10-24
$250 (Dinner)
  • 手工金沙魚皮(咸蛋黃炸魚皮)
  • 手切牛展肉
  • 四川麻辣鴛鴦鍋