2015-07-29 628 views
今日收工,約左母親大人去食西餐!嘻…… 我真係乖女喇餐廳面積都唔細,人數坐到五六十人,環境幽暗,裝修雅致居外國風情,到處放滿酒樽,酒樽和酒杯,加賣令人心情放松的英文情歌放送,部分餐台上更放有可愛漂亮的燭台,感覺非常浪漫討好店員服務都很好,有禮又有善,首先奉上一大枝的薄荷水,感覺又幾特別,清水有點薄荷味!!!!職員同時有耐心同人客介紹菜式,而且上菜速度幾快,今晚卜左位唔洗等就有得入,好ya!!! 我地點左個二人餐,好似都幾多ya食下,例牌有前菜,主菜同甜品!前菜點了湯同沙律小食有青蘋果鵝肝多士,鵝肝脂肪部份很creamy煎得外層微脆,配上清爽的青蘋果,平衡了成道菜餚,夾上鬆軟的多士食,媽都說是三重口感既小享受呢!巴馬火腿哈蜜瓜,切得薄薄半通透的火腿,不肥不un有咸香,包著清甜多汁的哈蜜瓜食用,真是格外提味!!主食點了豬肋骨,呢個燒得超香,但唔干身,汁有少少酸甜,夠哂惹味!而且呢個比我想像中多肉,唔洗點切骨,因為骨同肉好易就可分離,啱曬唔識'損'骨既我!肉質好軟糯,吃在口中,實在是十分滿足!菠菜三文魚意粉,扁意粉廚師煮得超讚,係即點即做的,質感仲保持好有咬口,配上咸度適中的菠菜白汁調味,
今日收工,約左母親大人去食西餐!嘻…… 我真係乖女喇

前菜點了湯同沙律

鵝肝青蘋果多士

巴馬火腿哈蜜瓜

豬肋骨

肉質好軟糯,吃在口中,實在是十分滿足!
菠菜三文魚意粉

菠菜三文魚意粉,扁意粉廚師煮得超讚,係即點即做的,質感仲保持好有咬口,配上咸度適中的菠菜白汁調味,加上可口的菇菌,和我想像一樣的味美,而且香草灑面,份外美麗!
牛奶布甸,提拉米蘇

甜品既牛奶布甸,超滑溜,奶味香濃,細細杯,唔夠喉!tiramisu 咖啡味超香,連媽媽也能嚐到咖啡酒的氣味,旦糕質感亦好幼滑,面層的可可粉洽度好處,小巧卻精美!
焦糖咖啡,榛子咖啡

飲品和媽媽分別點了焦糖咖啡,榛子咖啡!兩杯都咖啡味超濃,媽的焦糖味較突岀,我的榛子味則不明顯! 這兒的西餐料理價錢挺便宜的!

另外,做女兒的深知她喜愛海鮮,見價錢又唔貴,168就已經有咁大份拼盤,有蠔有鮑魚,有藍青口仲有翡翠螺,咁既陣容先百幾?唔試就蠢豬豬了!
海鮮拼盤

其中的生蠔真係好新鮮,有天然的海水味,令我想起在澳洲的日子!鮑魚亦好鮮味,螺肉又爽口,青口幾彈牙,這個拼盤無嗌錯
媽咪都一樣係好滿意!就連佢都話價錢好實惠吸引呢!

今天雖然都是和母親一起,但這樣過下二人世界都不錯喔
餐廳地方好好坐,沒有劑迫感,人客沒有太吵鬧,雖然身在繁華鬧市,但這邊斯文客居多,店內一直播住西洋既經典歌曲,仿似有片刻置身外國的情懷,非常有感覺,坐到完全唔捨得走,好想一直坐成晚呀!

想不到在旺角會有餐廳有如此水準,意外收獲哎
係個不折不扣的吹水輕鬆好去處,令人自在的環境,配上高品質,有水準,價性比高的食物!真是過了一個很開心暢快的晚上,一定會再來繼續支持呀
2015-07-29
$250 (Dinner)
豬肋骨
牛奶布甸,提拉米蘇