2018-10-31 1467 views
近牌工作太忙,根本沒好好休息過。辛勞過後,自然想對自己好啲,於是我揾小琪陪我去飲中湯潤一潤,佢就介紹我去今次晚飯既地方:龍門一番‧紫砂燉湯。 雖然我地今次去食中菜,但呢到既格局同裝潢一啲都唔中式,反而比人有啲田園風格,簡簡單單咁,感覺幾舒服,加上餐廳範圍都乾淨衛生。  係開始點餐之前,待應會為我地準備茶包。老實講,又估唔到呢到啲茶又幾好飲。呢到啲食物選擇其實都幾多,係餐牌有唔少上海餐廳都會提供既菜式,但值得一提既係佢地餐廳自·豪既燉湯,佢地幾款燉湯都有唔同既功能,大家可以按自己既狀況去決定叫邊一款。  記得阿媽話花膠湯除左養顏同滋陰補腎外,仲補而不燥係好野黎,加上小琪呢牌成日出暗瘡,飲花膠湯就最適合不過啦。- 花膠螺頭干貝燉雲吞雞湯 $198超好飲,每一啖湯有濃濃既雞味,而且我地見到既呢半隻雞其實已經燉到淋哂,我地可以好輕易就將雞肉撕開,讚!-自製千層水晶肉 $58呢個應該就係我地係其實上海菜館食到既「鎮江淆肉」,呢到既淆肉又唔算好膩,四塊岩岩好,作為前菜幾好,開胃。 -魔鬼天使小籠包 $58當然我地黎到又點會唔叫小籠包呢,而呢到既小籠包都幾特別。黑色皮既係墨魚汁皮;白色皮為傳統的皮。

花膠螺頭干貝燉雲吞雞湯

- 花膠螺頭干貝燉雲吞雞湯 $198
自製千層水晶肉

-自製千層水晶肉 $58
魔鬼天使小籠包

-魔鬼天使小籠包 $58
當然我地黎到又點會唔叫小籠包呢,而呢到既小籠包都幾特別。黑色皮既係墨魚汁皮;白色皮為傳統的皮。小籠包雖然皮比較厚,但勝在味道撘夠,而且湯汁滿滿,讚。

整個晚餐十分滿足,係呢到要提提大家,開餐前記得細味佢地既茶,因為真係好香。
2018-10-18
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
花膠螺頭干貝燉雲吞雞湯
自製千層水晶肉