2023-10-21
星期六Duck哥🦆和Duck嫂🦆係尖沙咀行完街,諗住搭車返屋企嘅時候,見到間新開嘅糖水舖,門面幾吸引😍,仲有點心食,一於入去試下先😆。餐廳裝修以黑白為主,設計典雅🥰,我地俾餐牌📔中嘅格格點心甜品吸引住,糖水鋪做埋點心真係少有🤭,細問之下,店鋪嘅師傅👨🍳喺有3️⃣0️⃣多年經驗嘅中菜廚藝導師,仲要攞過唔少獎項🎖。二人六格格 $114*格格款式都幾多,由1️⃣人2️⃣格至2️⃣人6️⃣格,甚至有最豪華嘅9️⃣格,我地今日揀咗2️⃣款糖水+3️⃣款點心嘅2️⃣人6️⃣格。點心糖心蛋 - 完全做到溏心🍳嘅效果,加埋濃濃的酒香味🥃,好好食😋。香脆迷你魚膠春捲 - 外皮炸得好脆口,入面就好足料🥰。香脆大蝦球 - 炸漿一啲都唔厚,食落卜卜脆😍,入面蝦肉🦐爽口彈牙。甜品楊枝甘露王真材實料,芒果🥭新鮮香甜;濃濃芒果🥭奶露中有柚子🍊嘅酸甜,加上葡萄柚肉、芒果粒和椰果粒嘅咬口,口感豐富又好食😍。特製蓮子合桃露王合桃味道香濃,口感細膩順滑;另外,Duck嫂🦆話有種同出面唔同嘅味道,幾特別,店員話原來係加咗淮山😋。*如果揀嘅甜品超過$3️⃣6️⃣,就要補差價。椰皇燉鮮奶 $60每日限量發售🫢,原因係店舖堅持用新鮮嘅椰皇🥥(睇切口位都知道係自己用刀劈開而不是
二人六格格 $114*
點心
香脆迷你魚膠春捲 - 外皮炸得好脆口,入面就好足料🥰。
甜品
楊枝甘露王
特製蓮子合桃露王
*如果揀嘅甜品超過$3️⃣6️⃣,就要補差價。
椰皇燉鮮奶 $60
每日限量發售🫢,原因係店舖堅持用新鮮嘅椰皇🥥(睇切口位都知道係自己用刀劈開而不是用機切)。鮮奶燉蛋白倒入椰皇中🥥,奶香和椰青嘅味道一拍即合。享受完燉鮮奶,記得食埋入面既椰肉,新鮮椰肉非常嫩滑,一啲都唔硬😋。
新會陳皮紅豆沙 $36
紅豆沙🫘香甜濃郁起哂沙,陳皮味突出🥰,味道回甘,完全沒有苦澀味😍。這個已經如此出色,下次一定要試埋遠年陳皮紅豆沙🤤。
總括而言,甜品出色,點心同樣精彩;最值得一讚嘅係客人一坐底,就會奉上熱茶🫖,仲會不時主動幫客人添茶,以甜品店舖嚟講,實屬罕見。