2014-03-07
同朋友食完飯, 慣性周圍遊睇下有咩甜品好食. 之前已經見到呢間甜品店, 出名既就係佢個花盆甜品. tiramisu都係我心頭好. 所以去試下. 可能琴日係閒日, 加上去到都係9點半, 唔駛等位即刻有得坐, 好! 打開餐牌立即選擇困難症又發作. 事關款款甜既賣相都好正. 心大心細都唔知食邊款好. 最後都係請侍應哥哥黎介紹下. 琴日有幾款廚師推介甜, 一個係macaroon platter, 侍應哥哥開左ipad俾我睇下成品. 好靚架, 有5個唔同味既macaroon, 加一個雪糕球, 另外仲有食得既玫瑰花作裝飾, 不過侍應哥哥話玫瑰花而家無左. 所以我地都係pass. 另一個叫做野菇森林, 用蛋白脆餅做成磨菇作型, 加埋d朱古力碎等等做成森林既地下, 不過好大盤, 我地又pass. 最後一個叫做雪糕脆格, 麵包粒沾滿牛油之後攞去炸, 跟住舖滿鮮忌廉, 生果同埋雪糕. 生果可以揀士多啤梨, 香蕉或者芒果. 雪糕就有朱古力, 雲呢拿, 士多啤梨, 綠茶, 芝麻同埋蜜糖可以揀. 呢個聽落好吸引, 所以我地揀左呢個. 我同朋友都係朱古力控, 揀左香蕉同埋朱古力. 事關香蕉配朱古力簡直一流. 另外
琴日有幾款廚師推介甜, 一個係macaroon platter, 侍應哥哥開左ipad俾我睇下成品. 好靚架, 有5個唔同味既macaroon, 加一個雪糕球, 另外仲有食得既玫瑰花作裝飾, 不過侍應哥哥話玫瑰花而家無左. 所以我地都係pass. 另一個叫做野菇森林, 用蛋白脆餅做成磨菇作型, 加埋d朱古力碎等等做成森林既地下, 不過好大盤, 我地又pass. 最後一個叫做雪糕脆格, 麵包粒沾滿牛油之後攞去炸, 跟住舖滿鮮忌廉, 生果同埋雪糕. 生果可以揀士多啤梨, 香蕉或者芒果. 雪糕就有朱古力, 雲呢拿, 士多啤梨, 綠茶, 芝麻同埋蜜糖可以揀. 呢個聽落好吸引, 所以我地揀左呢個. 我同朋友都係朱古力控, 揀左香蕉同埋朱古力. 事關香蕉配朱古力簡直一流. 另外唔小得既梗係佢地既鎮店之寶 -- 花盆甜品. 我地揀左原味tiramisu.
先得既係花盆甜品, 賣相都幾吸引. 食一啖... 好香濃既咖啡味而且好滑, 加埋上面既朱古力脆粒同埋果仁. 每一啖都係享受. 正~~ 唯一既缺點就係... 可以再大個就好啦, 唔夠喉
我諗果個雪糕脆格係即叫即做, 所以都等左幾個字先黎. 個甜品上枱果陣, 我地都細細聲咁嘩左一聲, 事關個賣相好一流. 而且聞到好香添喎. 食一啖... 個麵包勁正. 外皮脆脆, 入面淋淋. 充滿牛油香味, 加埋d鮮忌廉真係勁好味, 而且粒粒都係one bite size, 一啖一個好滿足. 雪糕好味, 不過唔記得問下佢用咩牌子雪糕添. 呢個甜品真係好正. 值得等待.
服務方面都幾好, 請侍應哥哥為我地介紹甜品既時候, 佢附埋ipad俾相我地睇, 呢個.. 好!
已經約定下次要再去, 到時要再試埋其他甜品. 希望到今次一樣, 我地都會滿載而歸啦