2021-07-04 10 views
聼同事介紹,佢有個FD近排響銅鑼灣樓上鋪頭開左間餐廳,話自己試過超surprise,仲懶神秘唔講我知食咩,净係叫我上去試下你就知喇,包我滿意。講到呢個份上,本身我好奇心就重,我仲特登唔上網search,一於直接上去餐廳試下。 呢間鋪頭都好易揾,有吧嘅feel,裝修新敬又夠糧,唔似傳統嘅餐廳,應該算係吧同西餐廳嘅混合,感覺係度點份牛扒,飲杯野,應該都幾chill下。但係我估錯曬,居然係食潮州菜嘅!係一間有吧元素同西餐風格嘅餐廳入面食潮州菜,真係有少少顛覆我嘅想象。 餐廳嘅裝修佈置已經令我有D Surprise,唔知食物質素點呢?因爲我地就係三個人去,就叫左一個二人餐同海鮮拼盤share黎食。二人餐分量都幾足,有湯、鵝肝、鹵水鵝肉、脆炸拼盤、炒米等。當中我認爲最好食嘅係鵝肉同炒米。呢個鹵水鵝肉應該係招牌野,鵝肉處理得幾好,肥瘦適中,肉質嫩滑,無陣鵝肉騷味,調味上鹵水汁調得都岩岩好,夠味而又唔會太鹹令你越食越頸渴,同鵝肉好夾,食落滿滿汁水,味道甘甜,比好多打冷都做得好。 炒米粉係潮式嘅,雖然我就唔知正宗嘅係點,但係我净係知好好味,個炒粉落咗好多料,可以食得出用嘅XO醬幾靚,瑤柱香味都好明顯下

炒米粉係潮式嘅,雖然我就唔知正宗嘅係點,但係我净係知好好味,個炒粉落咗好多料,可以食得出用嘅XO醬幾靚,瑤柱香味都好明顯下,而且炒得夠曬乾身,所以食落係好夠鍋氣同夠曬香,越食就越令我有食欲,都係迅速清盤。

跟住就係我都幾期待嘅海鮮拼盤,由4種海鮮組成,有蟶子、鮑魚、墨魚同海蝦,冰鎮效果做得幾好,令海鮮鮮味最大程度發揮出黎之餘,口感又係最一流嘅狀態,都爽口彈牙,食起身好爽。味道方面,海鮮係用白鹵水去浸熟,自家製嘅,好處就係唔至於太鹹,Cum過海鮮鮮味,但係有提鮮嘅效果,食落去鹹鮮微甜,味道好配合,就咁食已經好鮮甜,仲有個泰式醬汁可以比我地點黎食,酸酸甜甜,都另有一番風味,冰冰涼涼,係好岩夏天嘅一道美食。我自己就最中意食海蝦,鮮味道最濃鬱,超正!

總括而言,邊個話老店整潮州野先好食,估唔到呢種年青人開嘅新派潮州菜唔單止裝修環境大膽有突破,食物出品精緻有心思,絕對唔輸平時嘅打冷,岩曬想試下新野嘅朋友。