2023-02-28
Blue Monday要約朋友食飯解下悶,去左黃大仙中心南舘嘅"和氣食堂"食日本菜。平時好少來呢區搵食,估唔到有啲驚喜。餐廳都算闊落,老闆應該係好有童真,因門口位有個吊櫃放左好多龍珠卡通模型公仔,就連個餐牌都好有漫畫feel。我哋4人計埋飲品叫左8樣野,先來個小食-燒鱈魚棒,脆卜卜,唔點醬都好好味。火焰左口魚邊牛油果沙律,材料豐富新鮮,有牛油果、青瓜、車厘茄、栗米、仲有黑松露,都係第一次沙律撈埋黑松露一齊食好特別,左口魚肉質又夠滑。4點刺身魚生盛A,魚生夠凍又新鮮, 三文魚和油甘魚厚切又大塊。佢個泡菜黑豚肉鍋,熱辣辣,又有粉絲,好野味。千回火鳥,超正👍雞皮燒得又香又脆,雞肉嫩滑。安格斯牛肉炒飯,炒得夠乾身,大大碟份量十足,我哋4人都食唔晒,低食日式炒野菜都係一樣相當足料。見到餐牌好多唔同款式嘅抹茶雪糕甜品都非常吸引,可惜暫停供應,希望下次可以試到。
佢個泡菜黑豚肉鍋,熱辣辣,又有粉絲,好野味。
千回火鳥,超正👍雞皮燒得又香又脆,雞肉嫩滑。
日式炒野菜都係一樣相當足料。