2011-01-23 18 views
早兩個星期日, 同老婆開車逛到奧海城, 行咗個幾鐘便到午飯時間. 因自己剛出差返來, 便話想食日本拉面喝喝豬骨湯. 當在水牌見到扎幌拉面的名字便朝它的位置進發, 在途中的數分鐘步程, 見到數間食店到有人龍等位, 我們便開始打定輸數要一點半先開飯?!但我地行到扎幌拉面, 出奇地沒有人龍等位, 反而店內只有七成滿, 我便有點覺得運氣不錯. 我們在門口等了數分先有侍應招呼我們, 我想是飯市吧? 坐下那侍應便用帶點催促的語氣問我們食什麼? 但我們第一次嚟要點時間睇MENU, 便告訴那侍應轉頭先叫, 佢就面黑轉身便走. 約五分鐘後, 我地揀好點海鮮沙律定食和海鮮拉面定食, 但要差不多十分鐘先吸引到煮面師傅注意, 由佢叫個侍應過來同我地點嘢. 落完單老婆便攞住"愛鳳"玩推銀仔, 玩咗二十分鐘枱面仍是"吉"的, 我地便搵侍應...但叫咗好耐都無人理, 我便走到收銀機附近捉住個男侍應問我張枱單的情況, 我見佢"督"個Monitor顯示沒有Order?! 佢即時問我叫咗什麼便落番單, 可能因為四周食店仲有好多人再加上我想食拉面, 便無同老婆拔足走人.再等多不到十分鐘, 兩個set除餐飲外都到齊, 海鮮沙

再等多不到十分鐘, 兩個set除餐飲外都到齊,

海鮮沙律- 淨係得啲蟹柳碎, 三文魚碎, 和帶子碎, 每樣幾點仔, 其他都係菜絲, 可能我老婆以為沙律點差都會有一定水準, 佢就算漏咗如果啲魚吾新鮮會有啲腥?! 最後佢挾了兩注便攞咗碗拉面食. 但佢又中招, 因為佢吃了一啖面便停咗係到, 其實按我一般吃面速度應在一分鐘吃完, 但我竟然停底無食落去...

講番碗海鮮拉面,
1) 面仲係硬"心"
2) 啲湯吾夠熱, 飲得出落咗頗多味精因只飲了兩三啖便有口乾感覺.
3) 啲所謂海鮮只有蟹柳, 一隻帶子, 兩塊魷魚...其餘為雜菜.
4) 又係因為吾夠熱, 點都覺得面, 湯, 餸"分開"晒.

最後我們只花不足十分鐘便飲埋杯即溶咖啡的餐茶和埋單便走人. 整個驚嚇拉面花了我地成個鐘, 終於明白點解飯市呢間扎幌只坐七成人. 呢間扎幌算係咁多間叫扎幌中最差的. 無服務又無質素. 之後我地係MEGABOX逛街時要食味吉補番.
午市海鮮拉面定食 - 面, 湯, 餸各有各的
海鮮沙律
2011-01-15
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
  • 絕對不值一試