2011-12-15 129 views
又有同事要離開我地喇,今晚用燒炭黎慶祝安東尼脫苦海 ﹗Farewell 感人飯局,哈哈。走進濕淋淋既橫行,轉個彎就到左鴻福,一陣濃烈既 up 味、霉味,加埋牆上佈滿污漬,場面都幾驚嚇。上次燒失左既碳爐返左黎喇,大家都只係為左佢而黎 ﹗上次全部比 1 分,今次好采有幾款新鮮海鮮撐吓場啫 ﹗咸豬骨冬瓜豆腐湯底,尊登揀啲特別既湯底,無咁悶麻。依個底無咩味,當清湯黎打囉。游水活花竹蝦,全餐最好食 ﹗好生猛 ﹗有五六吋咁長,大大隻、啖啖肉。質地爽彈,鮮味十足,仲帶有碳燒香味,好正呀 ﹗扇貝,淡茂茂又難燒,麻麻地。本地手切肥牛,平價貨,又乾又鞋,算罷啦。美國桶蠔,正呀 ﹗一打開即成全場焦點,每人限食一隻架乍 ﹗但要攞去洗一洗先,衛生啲好。每罐得五隻乍 ﹗白白滑滑,烚一烚,香甜味美,又嫩又充滿水份,好味道 ﹗魚扣,燒又得、烚又得,同樣爽口鮮味。指天椒要收錢架,細細碟太少囉。黑牛栢葉,未食過鞋烚烚既黑栢葉,又貴又唔爽又無味,放棄 ﹗寧願食一般白栢葉好過。金菇同蜂巢豆腐大路無特別,唔難食囉。活象拔蚌刺生,即叫即劏,爽甜超新鮮,夠爽脆,滿意。雞腎,爽口無難度啦。鱔碌,肥美欠奉,瘦左啲啲囉,再大條啲就更好。

活象拔蚌刺生,即叫即劏,爽甜超新鮮,夠爽脆,滿意。

雞腎,爽口無難度啦。

鱔碌,肥美欠奉,瘦左啲啲囉,再大條啲就更好。燒最惹味,外脆內嫰,好香口,好味道。

桂花蚌,發嗅桂花蚌,烚完一放落口即刻吐都吐唔切,又嗅仲那脷那喉,咩黎架?還好老闆都幫我地取消,起初老闆仲用懷疑既口敏話無理由架喎、係咁既味架喎、正常架喎。睇張相都見有啲唔妥啦。

鮮活鮑魚仔,好活躍周身郁 ﹗隻隻生生猛猛,郁身郁勢,好似急不及待跳入火海咁囉。味道真係非常鮮甜、肉質爽彈,太美味喇 ﹗鮑魚仔表演火上舞,精采 ﹗好鬼得意。新鮮靚海鮮真係唔洗點調味,用最簡單既煮法就最最最好味 ﹗

牛柳粒,好很靭又鞋既牛柳粒,算罷啦 ﹗

連殼生蠔,即叫即開,夠新鮮,不過佢地太瘦喇,好似營養不良咁。殼厚肉薄,殼厚勁難熟、好難燒 ﹗蠔肉薄衣衣,都試唔到咩味道、咩質地。

雞軟骨,好脆口,無咩特別。魚春,唔知係咩魚既魚春呢?越烚越硬,又無味,好難食。我食開啲門鱔春係越烚越香滑軟棉架喎。依度啲燒就幾好味,但一定要撈秘製醬先得,唔係就無味道。

皇帝菜,少食少食,免強食到,頂唔住佢陣青味。西洋菜,新鮮爽甜,當灶靚菜。

游水活花竹蝦
扇貝、本地手切肥牛
美國桶蠔、魚扣、黑牛柏葉
活象拔蚌刺生
鱔碌
桂花蚌
鮮活鮑魚仔
牛柳粒
連殼生蠔
雞軟骨、魚春
蜂巢豆腐、金菇、黑栢葉
皇帝菜、西洋菜、咸豬骨冬瓜豆腐湯底
2011-10-17
$300 (Dinner)
游水活花竹蝦
活象拔蚌刺生
鱔碌
鮮活鮑魚仔
  • 活花竹蝦、美國桶蠔、活鮑魚仔