2023-01-23 58 views
呢日有位朋友請我到中環食好物,呢個係一間和牛懷石料理店,食咗一個和牛omakase 。以下係呢個2000蚊的菜單內容,日文識少少,不敢扮代表,如有遺漏請見諒。先付シャト-プリアン 帆立昆布〆炙り 唐墨蓮根雪見庵掛け座付煮込み牛タン ズワイ蟹 千枚大根 鷺菜向付タルタル キャビア 燻製海胆ソ-ス 皇室海苔天温物すき煮 煮込み玉葱 温泉卵 トリュフ箸休季節のソルペ 柚子と甘酒 慈姑チップ握り本日の肉寿司 自家製漬物強肴カツサンド 海胆 キャビア 特製トリュフソ-ス煮物 温しやぶ和牛霙煮 海胆 白子 京水菜燒物サ-ロイングリル フランスフオアグラカツ食事 Shokuji 温稻庭うどん テ-ルス-プ 霜降り肉 USHIDOKI海苔卷き水菓子最中アイス 自家製プリン先付 已經好驚艷,可以食到和牛的稀有部位"腓力”,又有炙燒帶子同蓮藕脆片,非常好嘅開胃菜。向付係又一驚艷之作,煙燻效果被我手機記錄低,精美餐具一揭開蓋就見煙花燻效果,那是sakura木的煙!但見我喜歡嘅北海道海膽和魚子醬,最底層就係和牛他他,以前同朋友出街食飯我係堅決唔食牛肉他他嘅,今次放膽一試又幾好噃。驚艷第三就係温物,和牛壽喜燒,

先付シャト-プリアン 帆立昆布〆炙り 唐墨蓮根雪見庵掛け
強肴カツサンド 海胆 キャビア 特製トリュフソ-ス
煮物 温しやぶ和牛霙煮 海胆 白子 京水菜
燒物サ-ロイングリル フランスフオアグラカツ
水菓子最中アイス 自家製プリン

驚艷第三就係温物,和牛壽喜燒,我面前竟然放咗一個同我哋香港鹵水汁一樣嘅壽喜燒鑊,盛住大約7個月前至今嘅壽喜燒汁,師傅將和牛放入汁/邊灼2下,跟住詢問我哋意見,這樣的“熟”度是否ok ?ok之後的下一步就係刨黑松露,黑松露醬試得多,但咁大個黑松露喺你面前係咁刨,都係第一次,幸福的感覺。

跟住就係箸休,一個柚子沙冰清清味蕾,然後係有握り,用皇家紫菜包住和牛和三文魚子,矜貴在皇家紫菜。

還有另一個驚喜係燒物,超靚,有木屋仔,內有好多食物,所見有白菓,漬柑桔仔,肉質嫩滑的燒和牛西冷,炸鵝肝,如雪花飄飄的爆谷,此情此景令我諗起日本嘅東北,美好的回憶。

另外座付,強肴,煮物,烏冬,甜品亦好出色,服務超級好,每道餸都有人講解,離開時經理和大厨企喺門口歡送,VIP級的待遇。