2021-02-07
肉骨茶有分兩種,馬拉的深色帶有濃濃藥材味,新加坡的色淡帶有濃濃胡椒味。我是衝着馬拉肉骨茶而來蘇媽的。有幾間分店,我是第一次來,旺角分店。裝修很雅致,見到有個閣樓,不知道是否會招呼客人。價錢比較公道,不太貴。點了一個肉骨茶大雜錦,一個仁噹牛肉椰漿飯,一杯凍拉茶。椰漿飯的綠色,綠得有點可怕,但拍照是很搶鏡的,不知道有沒有添加色素,大概有吧,就算是班蘭葉應該也沒有這麼綠。辣椒醬超級好味,很咸香,不太辣,仁噹牛肉9成似咖喱牛筋腩,椰漿飯不太有椰漿味。敗筆就係蝦片,好淋,隔夜feel,同埋果半隻蛋,熟到蛋黃邊變咗綠色,太老了。但是整體成碟飯係好味嘅,性價比高。呢個大雜錦肉骨茶,同相片有些不符,menu 明明有三條捧捧骨的,我原本是想叫棒棒骨肉骨茶,就是見到大雜錦只是貴$60 ,有埋其他材料才叫大雜錦。大雜錦裏面亦都冇一字排。搞到我兩個人要share一件捧捧骨我覺得五花腩最好食,雖然見到肥肉,但係食落唔肥 ,豬手如果再煲淋啲就好,其實裏面都好多餸,兩個人食好足夠。佢餐桌上面嘅頭抽,甜甜地,加埋蒜蓉同埋辣椒,拎嚟點肉骨茶啲餸係好襯。叫咗肉骨茶是可以添湯的,不過呢間分店係唔會主動添湯給你,要自己叫佢。
我是衝着馬拉肉骨茶而來蘇媽的。
有幾間分店,我是第一次來,旺角分店。
裝修很雅致,見到有個閣樓,不知道是否會招呼客人。
價錢比較公道,不太貴。
點了一個肉骨茶大雜錦,一個仁噹
牛肉椰漿飯,一杯凍拉茶。
大雜錦裏面亦都冇一字排。
搞到我兩個人要share一件捧捧骨
叫咗肉骨茶是可以添湯的,不過呢間分店係唔會主動添湯給你,要自己叫佢。但一叫佢亦都會好快過嚟幫你加。
湯好重藥材味,友人不喜歡,但我大愛,飲了三碗。
友人的拉茶:奶多茶味淡,點講呢,佢一定唔係港式奶茶嘅風味,唔係我杯茶,但事實佢同馬拉飲嘅係一樣味。所以唔可以話佢差,因為佢正宗。
埋單$222
有機會再試下其他分店。
又係吐槽即棄餐具嘅時間,呢種即棄筷子,要來夾肉骨茶啲餸真係有啲難度,尤其是大件嘅豬手同捧捧骨,根本唔夠力!
*真係好討厭啲餐廳堂食都用即棄餐具