2021-07-16
馬鞍山對我來講都幾熟悉,本身細個係馬鞍山返學🎒啦,而我家住沙田,去馬鞍山十分方便,同埋而家近年都多唔同型式嘅餐廳🍴進注左馬鞍山,加上閨蜜👭在馬鞍山返工,我都會約佢在馬鞍山食飯,而我早排見到新港城開左間「駟馬拖車」潮州餐廳🍴,咁今次就決定試下啦⋯⋯蠔仔粥每次去親潮州打冷餐廳🍴,我必定會叫呢個飯的,呢到嘅蠔仔🦪好肥美同幾大隻架,而果湯底都好清甜,唔錯。煎蠔🦪仔餅呢個又係我去親潮州打冷餐廳🍴必定會食嘅菜式,呢間整得唔錯,果蛋都好香口,同埋都好多蠔仔🦪在內。潮州滷味拼盤去到潮州餐廳冇理由唔會叫潮州滷水拼盤,內有鵝片、紅腸、雞蛋🥚、墨魚🦑,滷水汁滷得好入味。椒鹽九肚魚平時在屋企好難🤯整到的,而我又好鐘意食椒鹽九肚魚,餐廳有嘅話我必定會叫嘅,呢間整得嗰粉漿薄薄包住個九肚魚好香脆可口。涼拌海蜇雞絲天氣咁熱架要食返啲比較清涼啲小食來開下果胃口啦,海蜇爽脆入味,雞肉就好滑,加埋爽脆嘅青瓜,三種味道好夾。
蠔仔粥
煎蠔🦪仔餅