2012-01-20 223 views
行過見到冇乜人, 環境寧靜舒適, classic tea set $238 for two, 一於試下, 入到去, waiter 安排坐好, 睇睇menu, 決定叫個classic tea set,揮手叫waiter, 揮黎揮去, 3個waiter 都見到我地揮, 當時10個8個客到, 唔係好忙, 都唔理我地!! 成5分鐘, 終於有個人理下我地, 叫左個set, 一杯coffee, 一杯熱檸水(個餐包既)等左一陣, 冇人拎水比我地 又揮手啦, 個3個waiter又係扮睇唔到啦!! 相反, 佢地一見自由行 / 外國人 / 穿金戴銀既闊太, 就會好主動咁 offer service; 個日, 係周未, 我地casual wear 都好正常, 唔係穿金戴銀都at least 企企理理, 人地闊太黎到食個個餐, 我地又係食個個餐, 我地黎得又唔係比唔起$$, 點解比呢 d 咁既service 個2杯餐茶到啦, 佢黎左2杯coffee! 咁都可以錯既! 叫佢換返一杯熱檸水, 順便拎2杯水黎; 轉頭, 嘩, 砰砰聲咁放低2杯水同熱檸水!!! !等左好耐, 個餐都未黎, 茶都凍晒, ….我地都廢事催

等左好耐, 個餐都未黎, 茶都凍晒, ….我地都廢事催啦…由落單到佢黎, 等左30分鐘到; 黎到, 樣樣都係2份, 點解得一個 scone 架
又揮手啦, 個3個waiter又係扮睇唔到啦!! 有個女既仲衰, 明明企係我後面1米, 我叫左2次”唔該”, 佢都冇反應直行直過!!!!跟住有個男既慢慢行過黎,

我地問”請問有幾多個scone,
waiter: “2個”
我:”但係呢度得一個”
佢好似唔信…..
我指住枱面2隻”吉”碟:”我地未開始食架…”
咁佢就話入去補返一個比我地
講返野食

上層最左: 龍蝦蛋tart, 食到有龍蝦肉碎, 不過咁既煮法浪費左, 個tart 唔暖;

上層中間: 吞拿魚tart, 有肉汁, 不過太細塊, 未食到咩味….tart 幾脆

上層最右: 芝士雜菌波, 裡面係白汁雜菌, 但白汁唔夠濃味

中層最左: scone (拿. 個時我地真係未開始食, 真係得一個), 好似個一蚊銀咁細, 細得可憐, 連jam 都搽唔到, 一啖已經食左, 甜甜地, 味道ok la

中層中間: strawberry tart, mandarin orange cake: 除左生果幾新鮮外, 真係冇乜特別

中層右面: 綠茶蛋糕, 好似普通卷蛋, 冇味…..
下層: 薄牛肉三文治: 牛肉”鞋”身, 唔好食; 另一個竟然係青瓜三文治!!!! very surprised! anyway, no taste at all

總結: service 好白鴒眼; 講真, 我平時周未CASUAL wear 去再貴既, 再高級既地方食下午茶都未遇過咁既服務; 雖然埋單時先知HSBC card 15% off, 但都掩蓋唔到我地既憤怒;
2012-01-15
$110 (Tea)