2020-06-05
星期六諗住食個休閑下午茶,去到海港城全部餐廳都排隊,見到COVA 條人龍唔係好長,就㨂咗COVA!等咗十五分鐘左右有位,坐低一人叫咗一個意粉一杯野飲,我加左一碗湯🥣過咗冇耐野飲就到咗,一路傾吓傾吓唔對路,成半個湯都未有🧐 於是第一次追單同佢哋講咩都未黎,可唔可以出咗個湯先?可能太忙啦,回覆係茶餐廳式答案「幫你追左,陸續出緊嚟!」我哋等野食時觀察,眼見人手十分不足,兩個Waiter 負責曬成場十令枱客,連帶位、聽電話,係另外有個後生仔幫手將收好嘅餐具傳返廚房!所以我哋都覺得唔好迫得太緊。40 分鐘左右終於有野到但竟然係個意粉唔係湯,不過算啦人哋咁忙加上由排隊到意粉到已經等左一個鐘,唔餓都等到餓!食咗幾啖,我個湯到埋,人生交叉點:我應該趁熱飲湯先?定食埋個收我$200 嘅意粉?估唔到尼個情況會發生係收尼個價錢嘅餐廳仲要係COVA! 最好笑係本身叫我唔好迫人太緊,體諒吓人嘅個位都火左🔥 🤭因為佢個意粉仲未到 🤣 我哋再一次追單,今次好快過多一分鐘真係有野到,當你以為等咗50幾分鐘終於有得食,崩潰嘅事發生,侍應一蓋竟然黎錯😱一碟牛肉千層麵 ,再死火係我朋友係唔食牛肉,而我已經食完,想將就下要
味道方面尼,$70 Soup of the Day 真係不叫也吧,似落咗鹽同忌廉好稀嘅水,我自己個carbonara 都合格👌🏻 , 但我朋友個龍蝦意粉$268 ,賣相、味道,收我$168 都覺得唔合格👎🏻可能因為趕住出發啱俾我哋啦,最後埋單一句安撫「唔好意思」都冇聽過,諗返我哋都覺得自己好冷正。定係其實應該喺等咗40分鐘嘅時候發爛渣🤬😂,可能餐廳會認真對待
俾啲掌聲自己👏🏻多謝睇到尼度嘅你🙇🏻♂️
如果你想體驗五星級收費但茶餐廳服務,值得黎!